MonPlaneta
Les erupcions del volcà Etna vistes des de l’espai
  • CA

Que el volcà Etna escupi lava no és una novetat, ja que es considerà el més actiu d’Europa. Per això quan el 16 de febrer el cràter del sud-est de l’Etna va començar a expulsar lava, cendra i fum la sorpresa no es va focalitzar tant en l’erupció en si sinó en les espectaculars imatges que aquesta deixava. Així i tot, les erupcions des d’aleshores s’han anat succeint una rere l’altra, arribant a 7 el passat diumenge, segons informava l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d’Itàlia. La novetat en aquestes explosions és la seva violència que ha deixat imatges de lava i fum captades per l’Earth Observatory de la NASA.

L’entitat americana ha publicat algunes de les imatges que els seus satèl·lits van captar durant les primeres erupcions, concentrades entre el 18 i 23 de febrer, quan l’activitat del volcà va ser especialment intensa. Segons recull l’Earth Obsevatory, les fonts de lava es van enlairar fins a 1,5 quilòmetres i les columnes d’uns 10 quilòmetres d’altitud. Tot plegat acompanyat de llengües de lava que van vessar pel flanc oriental de l’Etna.

Entre les imatges que ha capturat l’Earth Observatory destaquen les preses amb l’instrument Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) situat al satèl·lit NOAA-20. Les fotografies mostren l’erupció del 23 de febrer através d’infrarojos, la qual cosa permet veure una de les diverses columnes volcàniques que l’Etna ha anat creant els darrers dies. En aquest cas es veu una columna parcialment il·luminada que s’estendria cap a la Sardenya.

Malgrat l’espectacularitat de les explosions volcàniques que Sicília està vivint aquests dies les afectacions a la vida diària dels seus habitants estan sent mínims. Temporalment es va haver de tancar l’aeroport, però ha recuperat la seva activitat com de costum. Des de l’Earth Observatory asseguren que si la tendència de les explosions segueix sent igual el risc per les comunitats circumdants és molt reduït.

Tot i així, no es pot predir amb certesa com evolucionaran les següents erupcions, si és que n’hi ha més. Malgrat la incertesa l’illa està acostumada a situacions similars, ja que al cap i la fi conviuen amb el volcà més actiu d’Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa