MonPlaneta
Un equip britànic fa el forat més profund de la història a l’Antàrtida Occidental
Forat Antàrtida
El forat realitzat per l’equip britànic al gel antàrtic | BAS

!--akiadsense-->

Un equip de científics britànics han aconseguit fer un forat de dos quilòmetres de profunditat a la capa de gel de l’Antàrtida occidental i arribar fins la seva base, més profund que s’ha fet mai a la zona fent servir una perforadora d’aigua calenta. Segons informa la cadena britànica BBC, la British Antarctic Survey, l’equip que el Regne Unit té desplegat al continent glaçat de manera permanent, va treure sediments del fons del forat i hi va desplegar una sèrie d’instruments de mesura, amb la intenció de recollir dades que serveixin per conèixer millor com i a quina velocitat podria desaparèixer el gel a causa de l’escalfament global.

El primer intent de fer aquest forat es va dur a terme l’any 2004 però va fracassar. Així doncs, els científics estan molt satisfets del que han aconseguit i encara més del que podran aconseguir a partir d’ara. A la zona on han fet la perforació, el gel descansa sobre una base de sediments tous, i estudiar-los pot ajudar a entendre com pot canviar aquesta regió en el futur i la contribució que tindrà a la pujada del nivell del mar.

Camp base perforació
El camp base per a la perforació del gel | BAS

!--akiadsense-->

El forat es va fer amb una perforadora d’aigua calenta, un mètode consistent a llençar aigua a alta temperatura i pressió a través d’una mànega. Això va permetre fer el forat en només 63 hores. En el moment de deixar de perforar, però, el forat, de 30 centímetres de diàmetre, es podia tancar ràpidament a causa de les temperatures, properes als 30 graus sota zero, de manera que van haver de treballar amb velocitat i destresa, extraient sediments del llit on descansa la capa de gel i col·locant instruments per mesurar la velocitat de moviment del gel de la base, que seran emprats per millorat els models informàtics que volen predir el futur de l’Antàrtida en diverses condicions d’escalfament global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa