MonPlaneta
Episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya
  • CA
Alerta per episodi d’alta contaminació | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat aquest matí episodi per alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i manté actiu l’avís preventiu per NO2 als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric. El Departament durà a terme un seguiment de l’evolució dels nivells i informarà del seu estat cada dia, fins que finalitzi l’episodi per partícules, que no comporta restriccions de trànsit, i l’avís preventiu per NO2.

La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic tenint en compte tant les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) des del dia 24 de juny de 2019, com també les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat i la situació meteorològica prevista, que ha comportat la superació dels llindars establerts. Concretament, des del dia de Sant Joan s’han enregistrat 31 superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts de mesurament de la XVPCA i la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa