MonPlaneta
Un enorme iceberg amenaça la supervivència d’un poble de pescadors a Groenlàndia
L’enorme iceberg que amenaça la vila d’Innaarsuit, a Groenlàndia | Oline Nielsen

El poble d’Innaarsuit, situat en una petita illa a l’oest de Groenlàndia, està sota una amenaça com n’ha viscut molt poques al llarg de la la seva història. Tot i que el gel cobreix les seves costes durant els llargs hiverns del Cercle Polar Àrtic, cosa que fan servir per caçar foques i óssos polars quan els és més senzill que pescar a través de forats fets al glaç, aquest estiu han vist l’aparició inesperada d’un iceberg gegantí que pot posar en greu perill el benestar de la localitat i dels seus prop de 170 habitants. La muntanya de gel, que pesa aproximadament 11 milions de tones, s’ha situat just al costat d’aquesta petita vila, inquietant els qui hi viuen. Tot i que al voltant d’Innaarsuit és força comú veure icebergs, mai no n’havien vist cap de tan gran i, encara menys, tan a prop. D’una mida que fa que s’alçi uns 100 metres per sobre del nivell del mar -l’alçada de l’Hotel W de Barcelona-, si una part prou gran se’n desprengués i caigués a l’aigua podria provocar unes onades que passarien per sobre del poble i causarien destrosses que costarien molt de reparar a aquests humils pescadors i caçadors que viuen a un dels confins del món.

El problema és, precisament, que és estiu. A la superfície de l’iceberg és fàcil observar les esquerdes i clivelles que el recorren, i fins i tot des de lluny es pot sentir com l’aigua es va fonent i recorre la muntanya de gel. De tant en tant, se sent un fort soroll i una part del gel cau al mar. De moment cap no ha estat prou grossa com per provocar danys destacables. Fa uns anys, un iceberg molt més petit es va partir i va destruir o malmetre 11 barques dels habitants d’Innarsuit. Ara, davant la perspectiva d’un problema molt major, alguns pescadors ja han començat a ancorar les seves embarcacions a l’altre cantó de l’illa. Les cases, però, una cinquantena, no es poden moure, i una onada prou gran les podria posar en un perill molt greu. Oline Nielsen, que treballa la la botiga del poble, sempre té una càmera a la seva finestra gravant què passa al mar. Fa uns dies, va enregistrar com un fragment de l’iceberg queia a l’aigua, alçant onades que van trencar contra les costes de l’illa sense causar danys destacables. El vídeo va ser recollit per la cadena nord-americana CNN i ha estat vist per milions de persones arreu del planeta.

De moment, l’iceberg es manté davant del poble, com una amenaça d’una gran bellesa surant davant seu i damunt del seu futur. Alguns dels habitants d’Innarsuit van veure amb alleujament com s’allunyava una mica del seu port, però es va aturar al cap de poc. La seva gran esperança ara mateix és que la marea alta que acompanyarà la propera lluna plena, que tindrà lloc el divendres 27 de juliol, sigui suficient per aixecar-lo i endur-se’l mar endins, deixant de posar-los en perill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa