MonPlaneta
“Energia 100% renovable” no vol dir “zero emissions”
  • CA
Torre d’electricitat | Cedida

Un estudi de l’Institut d’Energia Precourt de la Universitat de Stanford, als Estats Units, afirma que les estratègies d'”energia 100% renovable” a què s’han compromès algunes empreses no signifiquen, necessàriament, que siguin companyies que fan servir “energia 100% lliure de carboni”. En un article publicat a la revista ‘Joule’, els responsables d’aquest treball expliquen com aquesta diferència creixerà a mesura que la xarxa elèctrica depengui cada cop menys dels combustibles fòssils i que les entitats que volen lluitar contra el canvi climàtic eliminant la seva contribució han de mesurar els beneficis ambientals de la seva estratègia d’una manera més acurada si volen tenir encara més èxit en els seus esforços, afegint que una de les opcions és treballar en tecnologies d’emmagatzematge.

Establir un nou model energètic és fonamental per garantir la salut del nostre planeta | Cedida

Actualment, els càlculs d’emissions de gasos d’efecte hivernacle fan servir mitjanes anuals tot i que, de fet, la quantitat de carboni emès per l’electricitat que va a parar a la xarxa pot canviar molt al llarg d’un sol dia i depenent del lloc. Fent servir l’exemple de l’estat nord-americà de Califòrnia, l’estudi afirma que el 2025 l’ús de mitjanes anuals subestimarà les emissions reals associades al consum elèctric en més d’un 50% en comparació amb els càlculs fets hora per hora. En aquest cas concret, l’article afirma que l’energia eòlica, i no la solar, hauria de ser l’objectiu de les properes inversions en energies renovables i que també hi ha altres opcions com ara l’energia geotèrmica, la transmissió d’energia des d’altres indrets i, des del punt de vista estricte de les emissions, l’energia nuclear.

Sally Benson, professora del Departament d’Enginyeria de Recursos Energètiques de la Facultat de Ciències de la Terra l’Energia i el Medi Ambient de la Universitat de Stanford i codirectora de l’Institut d’Energia Precourt, explica a la pàgina web de la universitat que “per a garantirreduccions del 100% amb les energies renovables, el consum d’energia ha de correspondre amb la generació d’energies renovables hora per hora”. Així, afirma, “comprar més energia solar d’una xarxa que ja genera molta energia solar no resultarà en zero emissions”. Quan les empreses afimen que tota l’energia que consumeixen prové de fonts renovables en general no acaba de ser cert ja que, com que la majoria compra energia fotovoltaica, en generen molta més de la que necessiten durant el dia i en venen el sobrant mentre que, a la nit, la compren de la xarxa, que té un percentatge molt superior d’energia generada amb combustibles fòssils.

Instal·lació de plaques solars. Al fons, turbines eòliques. | Departament de Territori i Sostenibilitat

L’ús de mitjanes anuals en el contingut de carboni de la xarxa elèctrica només seria acurat si les variacions en generació per renovables fossin petites o si l’energia sobrant pogués ser emmagatzemada. Llocs com Califòrnia o alguns països europeus, però, experimenten grans canvis en la proporció d’ús d’energies que emeten carboni a causa dels tipus de renovables que empren i no poden reservar-ne els excessos per a les hores en què hi ha menys generació. Fer servir càlculs hora per hora, en aquest sentit, podria ajudar els grans consumidors a millorar el seu ús d’energies baixes en carboni traslladant parts flexibles del seu consum a moments del dia on la xarxa sigui més neta i també decidir si la millor manera d’assolir els seus objectius de reducció d’emissions és invertir en tecnologies d’emmagatzematge d’energia, per guardar energia neta pels moments en què n’hi hagi menys de disponible.

En el cas de la Universitat de Stanford, fa poc que va electrificar els seus sistemes de calefacció i aire condicionat i va afegir un sistema d’emmagatzematge termal, reduint a un terç les seves emissions de 2014. Si concentra la compra d’electricitat a la tarda, quan hi ha més generació d’energia solar, encara podria reduir les seves emissions un 40% més. En altres indrets com el Regne Unit, on l’energia eòlica és molt més important, l’ús d’energies netes és més alt a la nit, cosa que indica que s’hauria de seguir una altra estratègia. Si es tenen en compte tots aquests factors, afirma Benson, “podem fer les inversions correctes en energies renovables per crear una xarxa més sostenible”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa