MonPlaneta
Endesa regula el cabal del Segre i l’Ebre per ajudar en el tractament contra la mosca negra

Endesa regularà a partir de dimarts el cabal del Segre i l’Ebre adaptant l’activitat regular de les seves centrals amb l’objectiu de facilitar el tractament per combatre la mosca negre. Durant 4 dies, el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) durà a terme les tasques de mostreig, aplicació de producte i avaluació del resultat que conformen aquest tractament. Des de dimarts fins al divendres, Endesa modificarà el turbinat de cinc de les seves centrals hidroelèctriques per garantir un cabal del riu inferior a l’actual, necessari per poder dur a terme el tractament amb èxit. La setmana passada el COPATE va exigir a les hidroelèctriques que no entorpissin els tractaments de la mosca negra i facilitessin cabals òptims.

Aquesta acció, realitzada d’acord amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre juntament amb les delegacions territorials del Govern de Lleida i les Terres de l’Ebre, té com a objectiu disminuir la presència d’aquesta espècie. El procés s’iniciarà dimarts a les vuit del matí a les centrals de Camarasa i Seròs, que canviaran el seu turbinat normal per reduir el cabal del riu a 5 metres cúbics per segon i a 40 metres cúbics per segon, respectivament. Per fer-nos una idea, aquest dilluns, el cabal del Segre a l’alçada de Camarasa és de 20 metres cúbics per segon (quatre vegades més), i a la de Seròs d’entre 70 i 80 metres cúbics per segon (el doble del què tindrà en regular-se dimarts). Aquestes centrals adaptaran la seva activitat en els tres dies que duri el tractament en el Segre: els dies 2, 3 i 4 de juny i ho faran durant el matí, quan els tècnics de COPATE hi estaran treballant, des de les vuit del matí a la una de la tarda.

Larves de mosca negra | Toby Hudson (CC)

En el cas del riu Ebre, el tractament s’iniciarà un dia més tard, el 3 de juny, i s’allargarà durant els dies 4 i 5. Així, les centrals de Mequinensa, Riba-roja i Flix, modificaran la seva activitat durant aquests dies de les dotze de la matinada a les dotze del migdia per reduir el cabal a 200 metres cúbics per segon. En aquestes condicions, de de la COPATE es necessiten tres dies en cada riu: el primer, en què es realitza una prospecció prèvia per determinar la densitat de les larves de mosca negra; el segon, per aplicar-hi el producte, la toxina biològica Bti i, el tercer, per avaluar l’efectivitat d’aquest procés.

Des de la COPATE, s’ha aplicat aquest tractament dues vegades al riu Segre i tres al riu Ebre. Les crescudes extraordinàries de cabal a la part baixa dels rius Segre i Ebre, que realitza la companyia de manera coordinada amb la CHE, ajuden també a combatre aquesta espècies ja que arrosseguen les algues on hi posa els ous per tal d’entorpir, d’aquesta manera, la seva reproducció i proliferació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa