MonPlaneta
Endesa realitza un projecte de conservació i protecció d’àguiles cuabarrades, en perill crític
  • CA

La tecnologia com a aliada de la sostenibilitat. Sota aquest pretext, la Fundació Endesa, compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat, ha iniciat un projecte per a desenvolupar i col·locar emissors geolocalitzadors en àguiles cuabarrades, una espècie considerada en perill crític a Catalunya i que presenta especial complexitat per fer-ne un seguiment. Aquests dispositius, que utilitzaran tecnologia avançada, permetran conèixer els moviments d’aquesta espècie i ajudar, així, a la seva conversació i protecció, especialment en zones properes a infraestructures elèctriques.

Actualment ja s’han començat a preparar els prototips amb la col·laboració de Birding Natura, una entitat empresarial dedicada a la protecció de la natura i la biodiversitat amb qui Endesa ha elaborat diversos projectes en els darrers anys. En una segona fase, es col·locaran els dispositius a un total de 10 àguiles cuabarrades, 5 dels quals en exemplars adults de Catalunya i 5 més en pollets d’Aragó. En concret, les zones de preferència són el Prepirineu de Lleida i l’Empordà –a Catalunya– i la província d’Osca –a Aragó–, ja que es tenen poques dades sobre el comportament d’aquestes espècies en els tres indrets. Amb el desenvolupament d’aquests emissors geolocalitzadors, la Fundació Endesa i Birding Natura pretenen trobar, mitjançant l’anàlisi de les dades obtingudes, solucions per a conservar i protegir aquesta espècie i evitar-ne, així, la seva extinció. I és que la pèrdua de la biodiversitat és un dels fenòmens ambientals que més preocupa a nivell mundial i per això enguany les Nacions Unides hi dediquen el Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra avui, 5 de juny.

Exemplar d'àliga cuabarrada
Exemplar d’àliga cuabarrada | Diputació de Barcelona

De fet, aquesta pèrdua de la biodiversitat preocupa especialment a l’àrea mediterrània i es tradueix en l’extinció d’espècies. N’és un exemple l’àguila cuabarrada, que fins als anys 70 comptava amb una nodrida població que es distribuïa de nord a sud i al llarg de les serralades litorals i el Prepirineu. La pèrdua de qualitat dels territoris està darrera de l’increment de la mortalitat i la disminució de l’èxit reproductor de l’àguila cuabarrada, considerada en perill crític. Aquest projecte se suma a la modificació i adequació de línies elèctriques que Endesa porta a terme de forma progressiva a arreu del territori per a protegir l’avifauna –i per tant, també a les àguiles cuabarrades– del contacte amb infraestructures elèctriques. La companyia és conscient que una de les causes de mortalitat d’aquesta espècie -juntament amb la caça– radica en accidents que es puguin produir en suports o línies elèctriques i per això és essencial promoure i implementar les mesures de conservació adequades. Per aquest motiu, mitjançant la seva Fundació, ha decidit fer un pas més i estudiar els hàbits d’aquesta espècie i els seus comportaments mitjançant el desenvolupament de mètodes de seguiment eficaços que permetin conèixer l’evolució, estimar valors de supervivència i identificar les causes de la mortalitat.

Enguany, el lema escollit per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient s’emmarca en el moment excepcional que s’està vivint i vol ser una crida a reconstruir millor el planeta: és “l’hora de la natura”. De fet, l’ONU posa directament el focus en la biodiversitat perquè no oblidem que la vida a la Terra no seria possible sense els serveis que ens presta la natura (oxigen, aigua, sòl fèrtil, etc.). En aquest sentit, Endesa ja contemplava la conservació de la biodiversitat en la seva primera Política Mediambiental aprovada i publicada l’any 1998 i establia com a un dels seus principis de referència “conservar l’entorn natural de les seves instal·lacions mitjançant l’adopció de mesures per a protegir les espècies de fauna i flora i els seus hàbitats”. Anys més tard, també es va establir com un dels set Compromisos per un Desenvolupament Sostenible en el marc del primer Pla Estratègic de Sostenibilitat, mentre que al 2012 es va dissenyar l’estructura d’un Pla per a la Conservació de la Biodiversitat i un any després es va començar a posar en pràctica.

Des de llavors, Endesa desenvolupa a tot l’estat al voltant de 25 projectes anuals de protecció i conservació de la Biodiversitat sobre espècies amenaçades, espais i hàbitats, augment del coneixement científic, posada en valor de la biodiversitat i desenvolupament d’eines que ajuden a entendre la interacció de la biodiversitat amb l’activitat que desenvolupa la Companyia. Enguany, s’ha publicat la primera Política centrada en la biodiversitat i s’ha constituït el Comitè de Biodiversitat d’Endesa on participen els diferents negocis que integren la Companyia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa