MonPlaneta
Endesa estalvia 1.280 tones de CO2 en un any a la xarxa de distribució de Catalunya
  • CA

Endesa ha aconseguit reduir, en el darrer any, un total de 1.280 tones de CO2 a través de l’aplicació de mesures eficients a la seva xarxa de distribució elèctrica, tant d’alta com de mitjana tensió, a Catalunya. Aquesta xifra és l’equivalent al consum energètic -en llum i gas- de 340 llars de 75 m2 de superfície. Un any més, la Companyia ha revalidat, amb el seu esforç, el certificat d’adhesió al Programa d’Acords Voluntaris de la Generalitat, vigent des del 2012. De fet, des de la seva implantació Endesa hi ha participat i, des de l’any 2012, ha acreditat un estalvi de 5.873 tones de CO2 que han deixat d’emetre’s a l’atmosfera.

Concretament, la companyia ha acreditat 5 accions durant el 2019 a la xarxa de distribució amb alt impacte en quant a la reducció d’emissions: 2 realitzades a la xarxa d’alta tensió i 3 a la de mitjana tensió. Pel que fa referència a l’alta tensió, s’ha reformat integralment la línia de 110 kV entre les subestacions Vandellòs (al mateix municipi) i la de Cambrils/Reus (ubicada al terme municipal de Reus). Això suposa la substitució de 24,5 quilòmetres de cablejat. El mateix s’ha fet amb els 21 quilòmetres de línia de 110 kV que uneix les subestacions Pobla (a la Pobla de Segur) i de Ponts (al municipi de la Baronia de Rialb). En tots dos casos, s’ha instal·lat un doble circuït amb cablejat LA-455 (Còndor). Aquesta tecnologia, a diferència de l’anterior, redueix les pèrdues d’energia per efecte Joule –producció de calor en un cable en ser recorregut per un corrent elèctric–, ja que el nou cablejat suposa menys resistència al pas de corrent i es redueix així l’energia perduda en la seva distribució. Les actuacions a línies de mitjana tensió s’han realitzat totes a la demarcació de Lleida. Concretament, s’ha repotenciat una línia de 7 quilòmetres al municipi d’Artesa de Segre (a la Noguera), d’11 kV a 25 kV; dues línies que surten de la subestació de Talarn que han passat de 6 kV a 25 kV i que sumen un total de 10 quilòmetres; i finalment els 3,8 quilòmetres d’una de les línies que surten de la subestació Pobla, també de 6 kV a 25 kV. En augmentar la tensió d’aquestes tres línies es redueix la intensitat del corrent i, en conseqüència, les pèrdues energètiques derivades de l’efecte Joule.

El Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya impulsada a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Aquest programa ofereix eines, suport i reconeixement a aquelles organitzacions que de manera voluntària volen establir un compromís per reduir les seves emissions. Mitjançant un Acord, les organitzacions que s’adhereixen es comprometen a fer un seguiment de les seves emissions de GEH i establir anualment mesures per a reduir-les. Així Endesa, des de la seva afiliació, realitza un inventari anual de les emissions i es plantegen i implementen mesures per reduir-les, fent un seguiment anual per valorar el seu esforç voluntari, més enllà del què obliga la normativa. Actualment, hi ha un total de 180 empreses, organitzacions i institucions que tenen un compromís ferm per reduir els gasos amb efecte hivernacle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa