MonPlaneta
Endesa comença el buidatge biennal del canal de Gavet rescatant els seus peixos
Tècnics durant el rescat dels peixos del canal de Gavet
Tècnics durant el rescat dels peixos del canal de Gavet | Endesa

!--akiadsense-->

Aquest passat divendres, Endesa va realitzar el buidatge periòdic del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà, amb l’objectiu de fer-hi els treballs de manteniment i millora que es duen a terme cada dos anys i que es preveu que durin unes sis setmanes. Abans, però, es va rescatar la fauna piscícola i altres espècies que habiten aquest ecosistema tan particular. En concret, es van recuperar 186 truites comunes (Salmo trutta) i un exemplar de granota comuna (Pelophylax perezi), que van ser traslladades, mitjançant un dipòsit d’aigua amb sistema d’oxigenació, a altres aigües. Pel què fa a les espècies alòctones, que van ser sacrificades, se’n van localitzar només 3 exemplars (1 brema -Abramis bjoerkna- i 2 sandres -Sander luciperca), una dada que diu molt a favor de l’estat de conservació d’aquesta massa d’aigua artificial. Les tasques es van dur a terme amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors i del cos d’Agents Rurals.

L’operació de rescat es va fer a peu i mitjançant la pesca elèctrica, un sistema que, amb petita descàrrega, immobilitza els peixos uns segons perquè puguin ser capturats amb salabres. Se’n va encarregar l’equip tècnic especialitzat de l’empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió dels Agents Rurals. Així, proveïts de l’equip de pesca, salabres i galledes, van recórrer la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l’entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. Simultàniament, altres tècnics van recórrer la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l’extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

Alguns dels peixos rescatats
Alguns dels peixos rescatats | Endesa

!--akiadsense-->

Els treballs de manteniment i reparació tindran una durada de sis setmanes i suposen l’aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, aigües amunt, i la de Gavet i Terradets, aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del canal de dos trams, un de 300 metres i un altre de 125 metres de longitud. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la inspecció de tot el canal. A més, es netejarà el fons de les herbes i algues que hi creixen. Igualment, també es modificaran les tres rampes existents per a sortida de fauna, per tal de facilitar el trànsit de les diferents espècies. La millora s’assolirà amb la instal·lació de petites rampes continues als punts mes baixos de les rampes actuals i amb llistons travessers que impediran que rellisquin els peus dels animals. Aquesta millora de disseny s’ha fet amb l’ajuda i col·laboració dels Agents Rurals i ja ha estat provada amb èxit a la nova rampa instal·lada al canal de Balaguer al maig d’aquest any.

Si bé, la funció principal del canal de Gavet és la producció d’energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s’utilitza com a canal de reg per a l’explotació agrícola de la zona. Les accions dutes a terme i les que es faran duran les properes setmanes s’inclouen dins el pla d’Endesa per mantenir les seves instal·lacions arreu del territori en les millors condicions i, alhora, respectar i protegir el medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa