MonPlaneta
Una empresa ofereix enterraments amb “compostatge humà”, respectuosos amb el medi ambient
  • CA

Una empresa nord-americana, Recompose, ha presentat els resultats de les seves investigacions per desenvolupar un procés de “compostatge humà” que permeti que els enterraments siguin respectuosos amb el medi ambient. Segons ha explicat la fundadora de l’empresa, Katrina Spade, a la cadena britànica BBC, els estudis fets en voluntaris morts han mostrat com els teixits tous es descomposen completament en trenta dies i que, gràcies al seu procés, es podria estalviar una tona d’emissions de carboni per cada funeral en comparació amb una incineració o un enterrament tradicional. En declaracions a la mateixa cadena, Spade ha anunciat que el primer servei de compostatge humà del món començarà a funcionar el febrer de 2021 a l’estat de Washington.

La preocupació pel canvi climàtic i la reducció d’emissions ha estat molt important pel creixement de l’interès en la idea de reduir l’impacte de les morts humanes en el medi ambient, i és per això que la proposta de Recompose no només ha atret l’atenció de 15.000 persones, que s’han subscrit per rebre les darreres novetats sobre el servei, sinó que també ha rebut el suport dels dos grans partits nord-americans a l’hora de modificar la llei estatal i permetre aquest tipus d’enterraments. Tot plegat, afirma Spade a la BBC, és un signe clar de “la urgència del canvi climàtic i la consciència que ho hem de fer bé”.

El procés de compostatge humà, que ha estat batejat com a “reducció orgànica natural”, va ser presentat a una trobada de l’Associació Americana per a l’Avenç de la Ciència a la ciutat de Seattle. Tal com explica la fundadora de Recompose, hi ha una diferència important entre la descomposició, que té lloc a la superfície, i la recomposició, que significa tornar a integrar el cos amb el sòl. Fent-ho d’aquesta manera, s’eviten les emissions derivades de la combustió d’una persona, en el cas de la incineració, o del transport, la construcció del taüt i el ciment del nínxol, en el cas d’un enterrament tradicional.

El procés consisteix a deixar el cadàver en un recipient tancat amb estelles de fusta, alfals i palla, i es va girant lentament per permetre als microorganismes que el desfacin. Al cap de trenta dies, les restes poden ser entregades als familiars perquè les escampin en a les plantes o a un arbre com a adob. Un mètode que sembla senzill però que ha costat quatre anys d’investigacions a la professora Lynne Carpenter-Boggs, responsable del seu desenvolupament, que ha estat adaptat del compostatge de bestiar, una pràctica força estesa a l’estat de Washington. Tenint en compte que el cos en “recomposició” arribava a temperatures de fins a 55ºC, Carpenter-Boggs assegura que la majoria d’organismes nocius i productes farmacèutics són totalment eliminats.

Recompose començarà la seva activitat a finals d’aquest any tot i que, de moment, el seu procés només és legal a l’estat de Washington, tot i que Spade va afirmar a la BBC que només és qüestió de temps que sigui possible dur-lo a terme no només a tots els Estats Units sinó a altres llocs del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa