MonPlaneta
Emmagatzemar energia en roques del fons del mar podria ser clau en el futur de les renovables

Les roques del fons marí que hi ha a prop de les costes del Regne Unit podrien ser llocs d’emmagatzematge d’energia a llarg termini per a les fonts d’energia renovables, segons afirma un estudi de la Universitat d’Edimburg (Escòcia) que ha estat publicat a la revista ‘Nature Energy’. Fent servir una tècnica molt avançada, es podrien aprofitar les formacions de roca porosa del mar del Nord per introduir-hi aire a pressió fent servir l’electricitat generada per les renovables i, en el moment en què calgués recuperar aquesta energia, es podria alliberar l’aire pressuritzat i fer-lo passar per una turbina, que tornaria a convertir-la en electricitat.

Aquest mètode podria permetre emmagatzemar prou energia com per compensar les mancances que un país com el Regne Unit pot tenir durant l’hivern, quan la demanda energètica augmenta fins al seu màxim anual. Així, es podria aconseguir un subministrament estable i fiable d’electricitat malgrat que les energies renovables, com l’eòlica o la mareomotriu, són molt variables. A més, aconseguir fer aquest pas també ajudaria a frenar el canvi climàtic, ja que permetria deixar de dependre de fonts d’energia contaminants.

Els enginyers i geocientífics escocesos van fer servir models matemàtics per calcular quin era el potencial real d’aquest procés, que anomenen Emmagatzematge d’Energia amb Aire Compromit (CAES, per les seves sigles en anglès) i van calcular quina capacitat devien tenir les formacions geològiques del mar del Nord, arribant a la conlusió que les roques poroses que hi ha sota les seves aigües costaneres podrien guardar, en forma d’aire comprimit, fins a una vegada i mitja la demanda energètica mitjana del Regne Unit durant els mesos de gener i febrer, una xifra impressionant.

Als Estats Units i a Alemanya ja s’ha fet servir un procés semblant per emmagatzemar aire a cavernes salines molt profundes però ubicar els pous a prop de les mateixes fonts d’energia, com ara turbines eòliques marines, faria que el procés fos molt més eficient, barat i reduïria la quantitat de cables submarins necessaris. Tot i que continuaria sent força car, aquest sistema podria assegurar el subministrament d’energia renovable de tot el Regne Unit sense necessitar cap font extra. Ara, els científics treballen per millorar i abaratir el procés per poder convertir-lo en realitat el més aviat possible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ebrenc a gener 22, 2019 | 11:21
    Ebrenc gener 22, 2019 | 11:21
    Sobre tot que no ho faci Florentino!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa