MonPlaneta
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle potents han crescut moltíssim
  • CA

Tot i els informes que deien que les emissions de gasos d’efecte hivernacle potents gairebé s’havien eliminat el 2017, un equip internacional de científics liderat per la Universitat de Bristol, a Anglaterra, afirma que els nivells atmosfèrics estan creixent a velocitats rècord. Tal com expliquen a un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, l’equip ha controlat durant dues dècades les concentracions d’un hidrofluorocarboni conegut com HFC-23 que, tot i que no té gaires aplicacions industrials, ha augmentat molt la seva presència a l’atmosfera perquè s’emet durant la producció d’un altre producte molt utilitzat en sistemes de refrigeració. Això preocupa molt els experts ja que una tona d’aquest compost té la mateixa potència per escalfar el planeta que 12.000 tones de diòxid de carboni.

El 2015 l’Índia i la Xina, que es pensava que eren els emissors principals d’aquest gas, van anunciar plans per eliminar les emissions, cosa que, el 2017, van anunciar que havien aconseguit gairebé per complet. Després d’això, els científics esperaven veure reduccions de l’ordre del 90%, fent que les concentracions es mantinguessin estables. El resultat, però, va ser que van continuar creixent, arribant a una xifra rècord el 2018. Això no només va sorprendre els experts sinó que, a més, podria tenir implications importants per al Protocol de Montreal, el tractat internacional que es va implementar per protegir la capa d’ozó dels clorofluorocarbonis (CFC). El 2016, els actors implicats van signar l’Esmena de Kigali, que volia reduir les emissions dels HFCs, que van ser emprats per substituïr els CFCs.

Tot i que la Xina i l’Índia no s’han adherit a l’Esmena, la seva reducció d’emissions hauria d’haver-los dut a complir-lo, però encara hi ha molta feina a fer. Segons l’estudi, és més que probable que la Xina no hagi reduït tant els HFCs com afirma. Pel que fa a l’Índia, tampoc no sembla que ho hagi aconseguit. Si hagués passat, entre 2015 i 2017 s’haurien estalviat unes emissions equivalents al diòxid de carboni que allibera a l’atmosfera l’estat espanyol en un any. Així doncs, un altre gas d’efecte hivernacle, que normalment és ignorat malgrat la seva gran potència, continua augmentant les seves emissions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa