MonPlaneta
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2019 a Europa són les més baixes en 30 anys
  • CA

Avui la Comissió Europea ha adoptat l’informe anual de situació sobre l’acció climàtica de la UE, que tracta dels avenços de la UE per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle durant l’any 2019. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els 27 estats membres de la UE es van reduir un 3,7% interanual, mentre que el PIB va créixer un 1,5 %. Si les comparem amb les de l’any 1990, les emissions s’han reduït un 24%. «La Unió Europea demostra que es poden reduir les emissions i fer créixer l’economia. No obstant, l’informe que presentem avui confirma que cal intensificar els esforços en tots els sectors econòmics per assolir el nostre objectiu comú de neutralitat climàtica d’ara al 2050. La transició és factible si mantenim el nostre compromís i aprofitem les oportunitats que ens ofereixi la recuperació per revitalitzar la nostra economia de manera més ecològica i més resilient i per crear un futur saludable i sostenible per a tothom», ha declarat avui Frans Timmermans, vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu.

Les emissions subjectes al règim de comerç de drets d’emissió (RCDE UE) són les que més es van reduir el 2019, amb una caiguda del 9,1%, és a dir, d’uns 152 milions de tones equivalents de diòxid de carboni (Mt equivalents de CO2)¾ respecte del 2018. Aquesta reducció va ser possible principalment gràcies al sector energètic, en què les emissions van reduir-se gairebé un 15%, en gran mesura per la substitució del carbó per les fonts renovables i el gas en la producció d’electricitat. Les emissions de la indústria van caure prop d’un 2%. Les emissions verificades en l’àmbit de l’aviació, en què ara per ara només s’inclouen els vols dins de l’Espai econòmic europeu, van continuar creixent lleugerament, un 1% o unes 0,7 Mt equivalents de CO2, respecte del 2018. Les emissions que no estan subjectes a l’RCDE UE, com ara aquelles generades per les indústries no relacionades amb l’RCDE, el transport, la construcció, l’agricultura o la gestió dels residus, no van patir gaires canvis respecte dels nivells del 2018.

La despesa de la UE en acció climàtica, finançament de tecnologies verdes, desplegament de solucions noves i cooperació internacional va créixer el 2019 i continuarà fent-ho en el context de la recuperació de la crisi de la covid-19. Els ingressos de les subhastes de l’RCDE UE són una font cada vegada més important per al finançament de la lluita contra el canvi climàtic. Els ingressos totals que en van rebre els estats membres, el Regne Unit i països de l’EEE entre el 2012 (quan van començar les subhastes de l’RCDE UE) i mitjan 2020 van ser de més de 57 000 milions d’euros, més de la meitat dels quals es van generar tan sols el 2018 i el 2019. El 2019, els ingressos totals de les subhastes van superar els 14.100 milions d’euros. El 77% d’aquest total es destinarà a objectius climàtics i energètics, set punts percentuals més que no el 70% que es va registrar el 2018. A més, la UE finança un nombre cada cop més gran de projectes climàtics mitjançant la monetització dels drets d’emissió a través del programa NER 300, el Fons d’innovació i el Fons de modernització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa