MonPlaneta
Els Estats Units i la Xina es comprometen a frenar el canvi climàtic
  • CA

Els dos principals emissors de gasos d’efecte hivernacle del món, la Xina i els Estats Units, s’han compromès a treballar plegats i amb altres països per combatre el canvi climàtic. Després de diverses trobades entre els enviats especials per al clima de tots dos països, Xie Zhenhua i John Kerry, respectivament, un comunicat conjunt fet públic aquest diumenge anuncia que s’han posat d’acord en accions específiques per reduir les emissions. Tot plegat arriba just abans de la cimera virtual que ha organitzat el president dels Estats Units, Joe Biden, durant aquesta setmana. Tot i que la Xina afirma que l’espera amb impaciència, encara no se sap si el president xinès, Xi Jinping, hi participarà personalment.

El comunicat afirma que “els Estats Units i la Xina estan compromesos a cooperar entre ells i amb altres països per enfrontar la crisi climàtica, que cal que sigui tractada amb la seriositat i la urgència que requereix”. Així, continua, els dos països estudiaran “accions concretes en la dècada de 2020 per reduir les emissions i amb l’objectiu de mantenir a l’abast el límit de temperatures dels Acords de París”. Finalment, el document també expressa la voluntat d’aquestes dues grans economies d’ajudar als països en vies de desenvolupament en la seva transició a una energia baixa en carboni.

Aquesta notícia suposa un bri d’esperança per a tots els qui estan preocupats pel futur del planeta ja que, sense que aquests dos països facin un esforç, les accions de tots els altres podrien ser completament inútils. Ara, però, sembla clar que han reconegut que les inversions en projectes respectuosos amb el clima han d’augmentar alhora que han de fer caure dràsticament les seves emissions. Un objectiu que costarà molt d’assolir ja que, a dia d’avui, els Estats Units tenen la pitjor qualificació en el seguiment de l’acció climàtica i, pel que fa a la Xina, té més de la meitat de centrals tèrmiques de carbó del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa