MonPlaneta
Els Estats Units esperen l’aparició de milers de milions de cigales
  • CA

A la meitat oriental dels Estats Units, la població està a l’expectativa per l’emergència de cigales més gran des del 2004, un esdeveniment que permetrà veure com milers de milions d’aquests insectes arriben alhora a la vida adulta en una regió geogràfica que abasta, aproximadament, de l’estat de Tennessee al de Nova York. Aquestes cigales han passat 17 anys vivint sota terra i, d’aquí ben poc, sortiran a la superfície per aparellar-se. En el cas dels mascles, això inclou emetre una mena de zumzeig com a crida per a les femelles. Quan passa, però, n’hi ha tants que és impossible distingir-los i tot plegat és com un cant coral de què és molt difícil amagar-se, un xivarri espectacular. Tot i això, és un fenomen biològic únic al món i que només pot suposar un problema per als jardiners i els agricultors.

Les cigales no sortiran a la superfície fins que el sòl no arribi a una temperatura de 17,8ºC. Els que ho facin més aviat, de fet, és probable que morin sense haver-se aparellat. Quan arribi el moment, però, s’espera que es vegin cigales a 14 estats nord-americans i també al Districte de Colúmbia, és a dir, a la capital. Una de les raons d’aquestes aparicions massives és que, com que hi ha tants insectes alhora, els seus depredadors no poden caçar-los tots i així s’asseguren la superviviència de l’espècie en quantitats molt grans. Tot i això, no són perilloses per als animals ni les persones, una sort tenint en compte que, quan apareguin, entraran en contacte més o menys estret amb com a mínim 35 milions de nord-americans.

Aquesta situació tan especial, però, no dura gaire temps: un cop han sortit a la superfície, les cigales de l’espècie involucrada només viuen entre quatre i sis setmanes. És per això, també, que hi ha propostes de ciència ciutadana a punt perquè tothom pugui col·laborar elaborant un mapa de la distribució d’aquesta emergència de cigales i conèixer millor aquest cicle, els seus per quès i les seves particularitats, així com també si el canvi climàtic les està afectant. Al cap i a la fi, com que només apareixen un cop cada 17 anys, cal recollir tanta informació com es pugui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa