MonPlaneta
Elon Musk posa 100 milions de dòlars d’incentiu a un concurs de tecnologies de retirada de carboni

El propietari de SpaceX i Tesla, Elon Musk, ha posat cent milions de dòlars damunt la taula per a un nou concurs de la Fundació XPrize per desenvolupar tecnologies de retirada de carboni per ajudar en la lluita contra el canvi climàtic. Segons XPrize, una ONG dedicada a organitzar competicions per accelerar el desenvolupament tecnològic en benefici de la Humanitat i que té com a col·laboradors James Cameron, Arianna Huffington o Ranan Tata, entre d’altres, aquest incentiu econòmic és el més gran que s’ha donat mai i està pensat, justament, per impulsar una competició d’alt nivell entre individus, empreses i organitzacions perquè trobin solucions i tecnologies innovadores que ajudin a resoldre un dels grans reptes del món.

Les tecnologies de retirada de carboni són aquelles que poden retirar CO2 de l’atmosfera o els oceans per frenar l’escalfament que produeix. L’objectiu d’aquest premi, segons XPrize, és animar a la invenció d’una “varietat de solucions de retirada de carboni” per tal de “tractar l’amenaça més gran a què s’enfronta la Humanitat”. La competició estarà oberta durant els propers quatre anys i demana als participants que proposin, dissenyin i provin tecnologies que serveixin per extreure el diòxid de carboni directament de l’aire o de l’aigua. Com a primera empenta per començar els projectes, es repartiran 15 milions de dòlars entre els equips participants i se’n reservaran 5 més als equips formats per estudiants. Qui pugui demostrar que la seva tecnologia pot extreure almenys 1.000 tones de CO2 l’any, que és escalable a milions de tones en el futur i que aquesta captura és duradora i sostenible, rebrà el gran premi de 50 milions de dòlars. Els trenta milions restants es repartiran entre el segon, tercer i quart lloc.

En una entrevista recent, Elon Musk va dir que està obert a posar més diners a la competició si alguns equips destacats el necessiten, perquè creu que aquestes tecnologies trigarien molt a finançar-se per sí mateixes. Musk, propietari d’una de les empreses de vehicles elèctrics més conegudes del món –Tesla– té una fortuna d’uns 190.000 milions de dòlars i va insistir que l’objectiu d’XPrize és trobar tecnologies econòmicament viables i respectuoses amb el medi ambient. Plantar arbres, va dir, és una bona idea, però no és perfecta ni simple: cal pensar en el fertilitzant, en l’aigua, en l’hàbitat on s’està fent… La retirada de carboni, doncs, és una opció en què cal treballar intensament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa