Elon Musk posa 100 milions de dòlars d’incentiu a un concurs de tecnologies de retirada de carboni

El propietari de SpaceX i Tesla, Elon Musk, ha posat cent milions de dòlars damunt la taula per a un nou concurs de la Fundació XPrize per desenvolupar tecnologies de retirada de carboni per ajudar en la lluita contra el canvi climàtic. Segons XPrize, una ONG dedicada a organitzar competicions per accelerar el desenvolupament tecnològic en benefici de la Humanitat i que té com a col·laboradors James Cameron, Arianna Huffington o Ranan Tata, entre d’altres, aquest incentiu econòmic és el més gran que s’ha donat mai i està pensat, justament, per impulsar una competició d’alt nivell entre individus, empreses i organitzacions perquè trobin solucions i tecnologies innovadores que ajudin a resoldre un dels grans reptes del món.

Les tecnologies de retirada de carboni són aquelles que poden retirar CO2 de l’atmosfera o els oceans per frenar l’escalfament que produeix. L’objectiu d’aquest premi, segons XPrize, és animar a la invenció d’una “varietat de solucions de retirada de carboni” per tal de “tractar l’amenaça més gran a què s’enfronta la Humanitat”. La competició estarà oberta durant els propers quatre anys i demana als participants que proposin, dissenyin i provin tecnologies que serveixin per extreure el diòxid de carboni directament de l’aire o de l’aigua. Com a primera empenta per començar els projectes, es repartiran 15 milions de dòlars entre els equips participants i se’n reservaran 5 més als equips formats per estudiants. Qui pugui demostrar que la seva tecnologia pot extreure almenys 1.000 tones de CO2 l’any, que és escalable a milions de tones en el futur i que aquesta captura és duradora i sostenible, rebrà el gran premi de 50 milions de dòlars. Els trenta milions restants es repartiran entre el segon, tercer i quart lloc.

En una entrevista recent, Elon Musk va dir que està obert a posar més diners a la competició si alguns equips destacats el necessiten, perquè creu que aquestes tecnologies trigarien molt a finançar-se per sí mateixes. Musk, propietari d’una de les empreses de vehicles elèctrics més conegudes del món –Tesla– té una fortuna d’uns 190.000 milions de dòlars i va insistir que l’objectiu d’XPrize és trobar tecnologies econòmicament viables i respectuoses amb el medi ambient. Plantar arbres, va dir, és una bona idea, però no és perfecta ni simple: cal pensar en el fertilitzant, en l’aigua, en l’hàbitat on s’està fent… La retirada de carboni, doncs, és una opció en què cal treballar intensament.

Nou comentari