MonPlaneta
Eliminar el malbaratament alimentari, essencial per combatre el canvi climàtic
| Pexels

!--akiadsense-->

Coincidint amb el Dia Mundial de la Gastronomia Sostenible, que se celebra aquest 18 de juny, cal recordar la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari com a part de les mesures que poden ajudar a frenar el canvi climàtic. De fet, és una lluita fonamental per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i el marge de millora en l’aprofitament dels recursos alimentaris a l’estat espanyol, el 7è que més aliments llença de la Unió Europea, és molt gran.

Porc
La producció de carn i lactis és un dels principals contribuents a l’escalfament global | Picryl (D.P.)

!--akiadsense-->

L’objectiu d’aquest Dia Mundial, que va ser designat l’any 2016, és promoure uns hàbits alimentaris que facin que la producció, la preparació i el consum d’aliments siguin més respectuosos pel medi ambient. Actualment, l’Organització Mundial de l’Alimentació calcula que una tercera part de tots els aliments que es produeixen al planeta acaben sent malgastats. A l’Estat, les dades de l’Informe de Consum d’Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació indiquen que les llars espanyoles llencen un 1.229 milions de quilos/litres d’aliments i begudes, la majoria dels quals són productes sense utilitzar. Al nostre país, la xifra es mou al voltant dels 262 milions de quilos, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, i tot i que hi ha una certa tendència a la millora, els experts continuen trobant alarmant la situació, especialment quan uns mil milions de persones arreu del món passen gana.

Vaques alimentant-se a una granja
Vaques alimentant-se a una granja | Domini Públic

!--akiadsense-->

En mirar les dades de tot el món, descobrim que el malbaratament alimentari, que no només ve de les llars i els comerços sinó també de les fases de producció, transformació i distribució dels productes, té una petjada hídrica de 250.000 milions de metres cúbics d’aigua i uns 3.300 milions de tones de diòxid de carboni. Si el malbaratament alimentari fos un país, seria el tercer contribuent a l’escalfament global després dels Estats Units i la Xina. Si un estudi recent apuntava a un retorn a un major aprofitament de la carn dels animals com una manera d’eliminar les emissions de la indústria càrnica en gairebé un 30%, Javier López, director de PROVACUNO, l’organització que aglutina els productors de carn bovina de l’Estat, ha remarcat en un comunicat en motiu d’aquest Dia Mundial de la Gastronomia Sostenible que “és important conscienciar la societat del malbaratament zero d’aliments”.

“Amb unes pautes senzilles com comprar de manera responsable o aprofitar els aliments sobrants amb creativitat, aconseguim molt”, ha dit López, en un document pensat per mostrar el compromís de la indústria amb la lluita contra el canvi climàtic. Sembla, doncs, que fins i tot alguns productors de carn, seguint el camí marcat per alguns grans grups d’inversors amb les cadenes de menjar ràpid, s’estan mirant de comprometre d’alguna manera amb la part de la lluita contra el canvi climàtic que depèn de la seva activitat econòmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa