MonPlaneta
Eliminar gats, gossos i rates de moltes illes ajudaria a mantenir la seva biodiversitat

Un equip internacional de científics reclama una gran operació per eliminar els gats, gossos, porcs i cabres assilvestrats, a més de les rates i els ratolins, per tal de salvar les espècies amenaçades de què s’alimenten. Segons afirmen, l’eradicació d’aquests animals en un centenar d’illes del món podria salvar algunes de les espècies de fauna més rares del nostre planeta, ja que el 75% de les extincions d’ocells, mamífers, amfibis i rèptils que s’han produit els darrers 500 anys han estat a illes i, sovint, causades per l’acció d’animals introduits pels humans i que, com que no hi eren presents de manera natural, causen efectes devastadors a l’ecosistema.

Aquesta idea no només no és tan esbojarrada com pot semblar d’entrada sinó que, de fet, ja ha estat posada en pràctica en casos com el de l’illa Geòrgia del Sud, on les rates van ser eradicades per salvar les poblacions de foques, pingüins i albatrossos que hi viuen. L’estudi, publicat a la revista ‘PLOS ONE’, identifica unes altres 107 illes del món on projectes d’eradicació com el que es va dur a terme allà podrien beneficiar el 9,4% de les espècies illenques amenaçades del món. A més, mentre els gats, els gossos o les rates no corren perill d’extingir-se, algunes espècies a qui ataquen viuen només a una o unes poques illes i, per tant, totes les seves poblacions estan amenaçades per la seva presència.

El projecte compta amb el suport d’algunes entitats dedicades a la conservació de la natura molt importants. En declaracions fetes a la cadena britànica BBC, el doctor Nick Holmes, d’Island Conservation, va explicar que “eradicar mamífers invasors d’illes és una manera molt poderosa d’eliminar una amenaça clau per a espècies illenques i impedir extincions i conservar la biodiversitat”.

Per la seva banda, Stuart Butchart, cap de científics a l’ONG Birdlife International, va remarcar que aquest tipus d’operacions podien salvar “espècies extraordinàries que han evolucionat aïllades i que només es troben en aquestes illes remotes”. Jonathan Hall, el responsable dels Territoris Britànics d’Ultramar de la Royal Society for the Protection of Birds, encara va més enllà: a més de reafirmar la importància d’eliminar aquests mamífers invasors, afirma que “cal la voluntat política i el finançament per ajudar a dur a terme aquesta feina tan necessària i retornar aqueste illes a la seva magnificència anterior”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Republicano y ecologista a març 28, 2019 | 10:57
  Republicano y ecologista març 28, 2019 | 10:57
  A ver.... En Nueva Zelanda los cerdos introducidos estan acabando con las comunidades de Tuataras. En canarias los gatos se estan puliendo las Gallotias y encima los guiris les dejan tarrinas de wiskas delante de los bungalows (que yo lanzo al mar para que coman los peces, solo la comida, el aluminio al contenedor). No compreis animales que no podeis mantener, intentad controlar a las especies invasoras. Los reptiles son beneficiosos para el ser humano y los anfibios aun mas. Salvalos!!
 2. Icona del comentari de: Lluis a març 28, 2019 | 15:26
  Lluis març 28, 2019 | 15:26
  Lo mejor es eliminar unos cuantos bípedos y así se protegería realmente al planeta.
 3. Icona del comentari de: Athos a març 29, 2019 | 06:41
  Athos març 29, 2019 | 06:41
  Eliminar uns quants "bipedos" no, però que ho tinguin que pagar uns éssers per culpa d' aquests "bipedos" també es lamentable. Diguem que el planeta estaria millor si mai haguessin existit aquests "bipedos". Però ara ja estem aquest mon i ho tenen que pagar uns altres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa