MonPlaneta
Els elefants asiàtics poden perdre gairebé la meitat dels seus hàbitats en menys de 50 anys
  • CA

El canvi climàtic podria fer que els esforços que s’estan fent a dia d’avui per protegir i ampliar els hàbitats de les espècies amenaçades de tot el món servissin de molt menys del què ens pensem. Això, almenys, és el que afirma un equip internacional de científics que, en un article publicat a la revista ‘Diversity and Distributions’, afirmen que d’aquí a entre 30 i 50 anys la distribució dels elefants asiàtics a l’Índia i el Nepal es podria reduir enormement, encara que a les regions del nord i el nord-est algunes zones es tornessin més aptes per a ells, i perdre un 42% dels hàbitats on viuen actualment.

Els científics, de l’estat espanyol, l’Índia, el Nepal, Myanmar, Itàlia i Alemanya, han fet un esforç enorme per analitzar els efectes de la pressió de l’activitat humana i del canvi climàtic en la distribució d’aquests animals, compilant una enorme base de dades de presència d’elefants i variables climàtiques i directament antropogèniques. Actualment, aproximadament 256.000 quilòmetres quadrats de l’Índia i el Nepal són espais favorables al desenvolupament dels elefants asiàtics, però els models que han desenvolupat per als anys 2050 i 2070 mostren, en tots els escenaris possibles, que les amenaces per a la supervivència d’aquests animals augmentaran. Probablement, es desplaçaran a zones i latituds més elevades a causa de l’augment de les temperatures que, per sí soles, ja farien que el 2070 els seus hàbitats es reduissin més d’un 17%. A l’est i el sud de l’Índia, a més, l’activitat humana faria la resta de la feina, fins a arribar al 42% que s’ha calculat en aquest estudi.

Les conclusions d’aquest estudi són molt importants i afecten, especialment, als esforços que s’estan fent per conservar aquesta espècie, i les dades obtingudes poden servir per identificar els hàbitats que cal protegir més urgentment, especialment els que ara no són aptes per als elefants però ho seran en el futur i aquells que, tot i que ho podrien continuar sent, es veuen amenaçats pels canvis d’usos del sòl.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa