Durant molt de temps es va pensar que l’enorme terratrèmol que va afectar l’illa de Sumatra el 1861 s’havia degut al trencament sobtat d’una falla que, fins aleshores, estava estable. Una nova recerca, però, publicada a la revista ‘Nature Geoscience’, conclou que les plaques tectòniques que hi ha sota l’illa havien anat fregant-se l’una contra l’altra durant 32 anys abans no es produís la catàstrofe. Aquest tipus de terratrèmol silenciós, conegut com a lliscament lent, és el més llarg de què es té constància i va ser massa subtil i gradual com perquè ningú se n’adonés. Tot i això, sembla clar que va ser la causa del terratrèmol final, d’uns 8,5 graus a l’escala de Richter, i del tsunami que se’n va derivar i que va causar la mort de milers de persones. Aquest descobriment podria ajudar a dia d’avui i, potser, predir terratrèmols perillosos amb molta antel·lació.

D’ençà que la tecnologia ho permet, els lliscaments lents han estat estudiats amb sismògrafs o fins i tot amb GPS, però abans d’això era molt difícil. Dels que s’han detectat fins ara, la majoria han durat hores, dies o setmanes, i només uns pocs han continuat durant anys. L’existència de l’exemple de Sumatra, de fet, indica que les zones de subducció de plaques tectòniques -on una es fica a sota d’una altra– són molt diverses. Com que el terratrèmol va tenir lloc al segle XIX, només s’ha pogut observar el moviment gràcies als coralls, el creixement dels quals permet veure els moviments de la falla que va causar el cataclisme de 1861. De fet, fins i tot han ajudat els investigadors a veure que la terra s’havia anat enfonsant entre un i dos mil·límetres anuals durant 90 anys i que, el 1829, va començar a baixar molt més ràpidament, arribant fins i tot a un centímetre anual, marcant el període de lliscament lent de la placa.

El terratrèmol devastador de 2004 i el tsunami que va causar, que van deixar més de 220.000 víctimes mortals, van ser la culminació d’uns quants anys de lliscament lent, però aquest moviment encara no pot ajudar a predir grans terratrèmols perquè la seva durada varia moltíssim, no totes les falles estan monitorades i, a més, no hi ha registres previs amb tecnologia moderna de lliscaments lents de llarga durada. La comprensió d’aquests fenòmens, però, avança ràpidament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa