MonPlaneta
El Japó alliberarà al mar un milió de litres d’aigua contaminada de la central de Fukushima
  • CA

El Japó ha anunciat l’aprovació d’un pla per alliberar al mar més d’un milió de litres d’aigua contaminada provinent de la central de Fukushima, que va patir un dels accidents més greus de la història el 2011, després d’un tsunami que va inutilitzar els sistemes de refrigeració dels reactors, tres dels quals es van fondre. El pla, que començarà aproximadament d’aquí a dos anys, inclourà el tractament de l’aigua i també la seva dilució perquè els nivells de radiació quedin per sota del límit legal per a l’aigua potable.

Central nuclear de Fukushima | Europa Press
Central nuclear de Fukushima | Europa Press

A dia d’avui, l’aigua està sent filtrada mitjançant un procés complex que elimina la majoria d’elements radioactius però que en deixa alguns incloent el triti, que només és perillós per als humans en dosis molt altes i que té un període de semidesintegració de només dotze anys. Un cop descontaminada, s’emmagatzema en grans contenidors però, el 2022, hauran arribat al màxim de la seva capacitat. Segons l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica, l’alliberament d’aquestes aigües no suposa cap perill i és igual que altres operacions que s’han fet diverses vegades al llarg dels anys.

Tot i això, aquesta decisió ha causat una reacció contrària de organitzacions en defensa del medi ambient, de la indústria de la pesca del mateix Japó i, també, dels països veïns, com la Xina i Corea del Sud. Els pescadors temen que hi torni a haver una caiguda de les vendes com la de 2011, quan la importació de peix de la costa est del Japó va arribar a ser prohibida a diversos països. Pel que va als veïns, el ministre d’Exteriors de Corea del Sud ha expressat la “preocupació seriosa” del seu govern mentre que el portaveu de la diplomàcia xinesa, Zhao Lijian, ha demanat al Japó que actuï de manera “responsable” i ha expressat les seves greus reserves al govern japonès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa