MonPlaneta
El canvi climàtic ha modificat l’eix de rotació de la Terra

La fusió del gel a causa de l’escalfament global que va ser, molt probablement, la causa d’un canvi en el desplaçament de l’eix de rotació de la Terra que va tenir lloc ja als anys noranta. Si bé és cert que el Pol Nord i el Pol Sud no són estàtics, i que l’eix de rotació del nostre planeta va canviant per raons que els científics no acaben de comprendre del tot, la distribució de les masses d’aigua sobre la superfície del món són un dels factors que influencia aquest moviment i, en aquest cas, durant els noranta es va fondre prou gel com perquè la redistribució d’aquesta nova aportació de líquid l’accelerés. Aquesta és la conclusió principal d’un article publicat a la revista ‘Geophysical Research Letters’ i elaborat per científics xinesos. Per explicar-ho d’una manera molt simple, si la Terra gira com una baldufa, qualsevol canvi en la distribució del pes farà que es tombi, canviant el seu eix de rotació. Això és justament el que passa amb la fusió del gel, especialment dels casquets polars: es redistribueix la massa del planeta i això pot fer, com va passar en aquest cas, que l’eix de rotació canviï.

Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global  | pxhere
Fusió del gel de l’Antàrtida a causa de l’escalfament global | pxhere

Els investigadors van començar a entendre les causes dels moviments dels pols gràcies a l’experiment GRACE de la NASA i el Centre Aeroespacial d’Alemanya, que van llançar diversos satèl·lits que seguien aquesta distribució de la massa en base a la gravetat en cada indret de la Terra. Així, per exemple, es va poder veure que els moviments del Pol Nord, que està fugint del Canadà en direcció a Rússia, podrien tenir a veure amb el ferro fos que hi ha a la part externa del nucli de la Terra. Com veiem però, els canvis en l’emmagatzematge d’aigua del planeta també són responsables de part d’aquests moviments, i els que hi va haver als anys 90 són, segons aquest estudi, els responsables que el moviment dels pols passés, a mitjans dels anys noranta, de moure’s cap al sud a fer-ho cap a l’est. No només això sinó que, a més, la velocitat d’aquest desplaçament entre 1995 i 2020 ha estat 17 cops superior a la que es va registrar entre 1981 i 1995.

Així, si ja sabíem que l’escalfament global ha tingut i tindrà efectes prou coneguts sobre els éssers vius que habiten el planeta, inclosos els humans, resulta que no només això sinó que fins i tot ha aconseguit modificar l’eix de rotació de la Terra. A aquesta escala, però, el canvi és difícil de notar, tot i que la llargada dels dies podria variar uns quants milisegons. Un altre fet preocupant, però, és que els càlculs dels científics indiquen que la fusió del gel no explica completament aquest canvi, i que podria ser que la resta es degui, per exemple, a l’assecament d’aqüífers subterranis per a l’agricultura, cosa que suposaria un altre exemple de l’enorme impacte de l’activitat humana no només en els ecosistemes sinó en el comportament de la Terra a nivell planetari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa