MonPlaneta
El 75% de les grans empreses no està fent prou per frenar el canvi climàtic
  • CA

D’entre les grans empreses del món, menys d’una quarta part està fent la seva feina per reduir el canvi climàtic al mínim possible. Segons un estudi publicat aquest passat dimarts, per la companyia de finances sostenibles Arabesque que es fixa en els incompliments de les promeses de les grans corporacions pel que fa a la reducció d’emissions. Arabesque ha assignat “notes de temperatura” a les empreses de 14 de les borses més grans del món, calculant-les en base a les emissions declarades entre 2015 i 2019. Segons els resultats d’aquesta anàlisi, un 75% d’elles no estan fent prou com per complir els Acords de París de cara al 2050 i, per tant, per assegurar que l’augment de temperatura global es quedi per sota dels 1,5ºC respecte els nivells preindustrials.

Coincidint amb la cimera climàtica virtual organitzada per Joe Biden i amb el Dia de la Terra, l’informe assenyala la contradicció entre els compromisos climàtics de les empreses, que s’han fet cada cop més habituals, i el fet que les emissions hagin continuat pujant i que, l’any passat, el camí cap al compliment dels Acords de París es tornés encara més costerut. Georg Kell, director general d’Arabesque, va advertir en declaracions a la cadena nord-americana CNN que “el temps s’està acabant” i que “només tenim uns quants anys més”. Les mesures preses voluntàriament per les empreses “han causat canvis aquí i allà però no suposen un canvi sistèmic”, conclou. D’entre els mercats analitzats, els índexs de grans empreses alemany, suís, suec, finès i japonès tenen el número més gran d’empreses que estan complint els Acords de París, una quantitat que és molt més baixa a les borses britànica, nord-americana o australiana.

La borsa de Nova York | Pressdigital
La borsa de Nova York | Pressdigital

El més preocupant d’aquestes dades és que l’estudi s’ha fet només amb les emissions directes i indirectes però, per les dificultats d’obtenir aquestes dades, no cobreix les emissions de la distribució, els desplaçaments dels treballadors, el tractament de residus… A més, l’informe d’Arabesque també posa de manifest que el 15% de les companyies, que tenen un valor de mercat de 5.000.000.000.000.000 dòlars, encara no publiquen les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per tot plegat, Georg Kell demana, especialment en un moment en què comença una cimera climàtica, que els governs actuïn amb decisió, especialment alhora de cobrar les empreses per les emissions, una mesura que es considera la més eficient per reduir-les. “La necessitat de descarbonitzar és cada cop més urgent i serà imposada a les corporacions estiguin preparades o no”, va concloure Kell a la CNN, afegint que “aquells que pensin en més endavant i anticipin un preu més alt del carboni en el futur estaran clarament més ben posicionats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa