MonPlaneta
Els economistes nord-americans, profundament preocupats pel canvi climàtic
  • CA

El creixement de les desigualtats i enormes quantitats de pèrdues econòmiques per la catàstrofe que pot resultar per a l’economia són les conseqüències més importants que temen els economistes si no s’aconsegueix adaptar el funcionament del món a un canvi climàtic que ja és una realitat però que encara es pot frenar.

Segons un estudi de la Facultat de Dret de la Universitat de Nova York, als Estats Units, un 74% dels economistes del país estan d’acord que cal prendre accions “immediates i dràstiques”, un augment molt notable del 50% que ho consideraven així fa només sis anys, al 2015. Des d’aleshores, però, els fenòmens meteorològics extrems que s’han viscut, així com els enormes incendis forestals a Califòrnia, han fet que molts més experts en economia hagin pres consciència de la gravetat de la situació.

Incendi a la selva

Per elaborar l’informe, la institució va enquestar 738 economistes que han publicat articles relacionats amb el canvi climàtic a la premsa especialitzada. Només en l’aspecte que toca a les inundacions, els incendis i els huracans, que es faran més habituals, l’impacte ja pot ser absolutament devastador: segons la majoria de càlculs inclosos a l’informe, els danys podrien ser de 1,7 bilions de dòlars el 2025 i augmentar fins a arribar als 30 bilions el 2075.

En vista d’això, els experts es posen d’acord amb els científics en què el preu de no fer res per canviar la situació és molt més alt que no pas deixar de fer servir combustibles fòssil i prendre mesures per reduir les emissions. De fet, gairebé dues terceres parts dels participants a l’estudi afirmen que els beneficis d’aconseguir la neutralitat en carboni a mitjans d’aquest segle són molt més grans que el cost econòmic que tindria fer-ho.

En un comunicat, el director d’economia de l’Institut per a la Integritat de les Polítiques, Peter Howard, afirma que “persones que passen les seves carreres estudiant la nostra economia estan àmpliament d’acord que el canvi climàtic serà car, potencialment devastadorament car”.

Si tres quartes parts dels enquestats consideren que el canvi climàtic tindrà efectes perjudicials en el creixement econòmic de tot el món, un 70% afirmen que, a més, incrementarà les desigualtats a la majoria de països, fent encara més gran la distància entre els rics i els pobres, ja de per sí molt preocupant. En aquest sentit, algunes de les grans empreses i fons d’inversió del món ja s’estan movent per adaptar-se, en una operació que consideren crucial per a la eva supervivència.

Aquest mateix dimarts, per exemple, Google va anunciar que la seva aplicació de mapes oferirà per defecte, ben aviat, la ruta que consumeixi menys combustible per anar d’una ubicació a una altra. I seguint aquesta mateixa direcció, la filial nord-americana de Volkswagen, una de les empreses de vehicles de combustió interna que està apostant més per la fabricació de cotxes elèctrics, ha canviat el seu nom a Voltswagen.

Durant els darrers anys, l’exemple de la indústri del petroli, que està en pèrdues constants alhora que les empreses que aposten per energies netes pugen a un ritme espectacular, ha marcat el camí que no pot seguir cap empresa que vulgui continuar funcionant i donant beneficis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa