MonPlaneta
Ecologistes de tot el país presenten el manifest “Salvem Catalunya de ser un gran femer”
Acció dels ecologites a la seu del Departament d’Agricultura de la Generalitat | ADENC

Totes les entitats ecologistes de Catalunya, davant la greu situació ambiental deguda a l’elevada densitat de cabana porcina a Catalunya, han fet una acció reivindicativa davant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i reclamen una moratòria de noves granges de porcs i les ampliacions de les existents al país. En un comunicat, les organitzacions denuncien “l’excepcional increment de la ramaderia intensiva” al país, que consideren que ha esdevingut “un problema ambiental i social de primera magnitud” que cal abordar. Segons afirmen, l’activitat ramadera porcina ha contaminat per nitrats “més del 41% dels aqüífers de tot Catalunya” i, a més, “la contaminació del sòl per excés de fertilitzants agrícoles del 34%” del país, amb presènciade fòsfor, potassi i altres minerals com el coure i el zenc.

La densitat de granges de porcs fa que, en 10 comarques catalanes, es produeixin el 75% de porcs i hi hagi 614 porcs/Km2, superant “la densitat mitjana de qualsevol altre indret del planeta”. Les emissions d’amoníac de les dejeccions ramaderes, a més, són “un dels gasos d’efectes hivernacle” més potents i representen el 94% de les emissions, superant en més del 30% el sostre establert el 2010. Pel que fa als nitrats, les entitats denuncien que 139 municipis catalans superen les concentracions permeses a la xarxa d’abastament d’aigua, conseqüència de “l’incompliment generalitzat del règim de distàncies mínimes establertes per motius de sanitat animal”, cosa que contradiu tant la normativa autonòmica com l’estatal.

L’excedent de purins és un dels temes de debat a algunes zones de Catalunya | VIA Empresa

Els ecologistes, en aquest sentit, no només afirmen que el 72% de les explotacions ramaderes porcines es situen a menor distància sanitària de la requerida en la reglamentació estatal bàsica sinó que, a més, l’excés d’antibiòtics en l’alimentació de bestiar causa l’aparició i propagació de resistència als antimicrobians que s’ha convertit en un problema de salut pública i que el patiment dels animals i les condicions d’engreix i estabulació són “inadmissibles i esfereïdores”. Davant de tot això, les entitats demanen una moratòria immediata i la suspensió de llicències de noves sol·licituds per a instal·lació o ampliació de grances de porcs, la creació d’un pla de descontaminació d’aqüífers i un altre de reducció de dejeccions ramaderes que elimini 20.000 tones de nitrogen i implementar un cànon ramader que repercuteixi en els responsables de la contaminació del sòl i l’aigua, per costejar la recuperació dels aqüífers i la descontaminació de la terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa