MonPlaneta
Els ecologistes demanen a Sánchez una reforma fiscal basada en la justícia i la sostenibilitat
  • CA
Pedro Sánchez | PSOE

Al document ‘Propostes de fiscalitat ambiental: avançant cap a un món més just i sostenible’, les organitzacions Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF proposen al govern espanyol reformes concretes dels impostos actuals per incorporar-hi criteris ambientals i fins a 13 nous impostos que incentivin o castiguin algunes activitats, conductes o decisions dels agents econòmics -empreses, governs, famílies i persones- segons l’impacte ambiental que tinguin. Per als ecologistes, la fiscalitat ecològica és un mitjà per incentivar canvis de comportament que es consideren positius des del punt de vista ambiental. Alhora, a causa de la desigualtat creixent en el repartiment de la riquesa, cal un esforç suplementari perquè el disseny de la fiscalitat ambiental serveixi per reduir aquesta esquerda, facilitar els comportament sostenibles a les classes menys afavorides i garantir que els agents econòmics amb més impacte al medi ambient siguin els principals contribuents a les arques dels impostos verds.

Cartell contra Pedro Sánchez com a part d’una campanya de Greenpeace | Greenpeace

És per això que les principals organitzacions ecologistes de l’Estat han presentat aquestes propostes i demanen al govern de Pedro Sánchez que posi en marxa una “profunda reforma fiscal” que integri les seves mesures. L’objectiu és que la fiscalitat ambiental espanyola s’apropi a la dels països del voltant -ara és al lloc 25 de 28 països europeus- i pugui orientar el comportament dels agents econòmics i contribuir a la protecció del medi ambient i a la millora de la justícia social. A més, també consideren important que la recaptació d’aquesta política fiscal sigui finalista i es destini íntegrament a facilitar la transició ecològica i arribar a un model socioeconòmic coherent amb els límits del planeta. La reforma d’impostos com l’IVA, l’IRPF o l’Impost de Societats perquè beneficiïn les activitats més sotenibles; les taxes sobre els hidrocarburs per penalitzar els combustibles més contaminants; gravar les emissions de CO2; dissuadir de la generació d’energia nuclear; crear nous impostos com el d’abocament i incineració de residus, sobre la caça, el consum de plaguicides o l’extracció d’aigua subterrània; o un impost sobre la ramaderia intensiva, que gravi l’impacte ambiental de la generació de purins i de metà, són algunes de les mesures que demanen els ecologistes, a més de reformes en impostos municipals com l’IBI o la taxa de residus.

Abocament il·legal de purins a Tavertet | Agents Rurals

A causa del que consideren una situació d’urgència ambiental pel canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, l’augment dels residus i de la contaminació química… aquesta reforma fiscal és “urgent” i cal que traslladi “als seus responsables el cost ambiental d’algunes activitats econòmiques impactants i l’ús de productes contaminants”. A més, però, també hauria de recompensar les bones pràctiques que tinguin efectes positius i, a més, ajudin a reduir desequilibris socials. És per això que els ecologistes esperen que les mesures que proposen es posin en pràctica, sigui per l’administració central, les autonòmiques o les locals, per avançar “de manera decidida” cap a la sostenibilitat ambiental i una major equitat social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa