MonPlaneta
Dues catalanes, finalistes del Premi Europeu per a Dones Innovadores 2020
  • CA
La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel
La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel | Comissió Europea

Vint-i-una de les dones emprenedores més talentoses i inspiradores d’Europa han estat seleccionades en el Premi Europeu per a les dones innovadores 2020. El premi reconeix els assoliments de les dones innovadores que han creat empreses innovadores i està finançat pel programa europeu de recerca i innovació Horitzó 2020. Les finalistes d’enguany són promotores del canvi i han creat empreses que poden donar solucions a reptes globals. Les seves innovacions van des de l’optimització de tractaments contra el càncer fins a la generació d’energia net a través de les onades dels mars. Maryia Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut ha dit: “Avui celebrem la feina de dones innovadores que poden inspirar i encoratjar la propera generació de dones i nenes a seguir els seus passos. Els estereotips de gènere continuen mantenint les dones i les nenes fora de les carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Aquestes dones lideren l’exemple que hem de donar per demostrar que, per molt ambiciosos que siguin, cal que perseguim els nostres somnis”.

Hi ha tretze candidates que competeixen per tres premis de 100.000 euros cadascun en la categoria principal i vuit que competeixen pel premi “Rising Innovator” que reconeix les dones emprenedores de menys de 35 anys i que esta valorat en 50.000 euros. Dues catalanes es troben entre les emprenedores seleccionades per competir en la categoria principal, es tracta de Judit Cubedo, cofundadora i CEO de GlyCardial Diagnostics una companyia que millora el diagnòstic precoç de les isquèmies cardíaques; i Neus Sabaté, cofundadora i consellera científica deFuelium, una companyia que desenvolupa bateries ecològiques basades en paper per a dispositius mòbils. En aquest enllaç hi podeu trobar la resta de finalistes. Les guanyadores del Premi Europeu a la Innovació 2020 s’anunciaran als European Research and Innovation Days que tindran lloc del 22 al 24 de setembre del 2020.

Tot i que a Europa hi ha més dones que homes, només el 16% de les start up’s europees estan fundades o cofundades per dones, i només un 6% tenen equips fundadors de dones. La presència de més dones en els consells d’administració comporta més creativitat, una presa de decisió més àmplia i més bons resultats a nivell d’equip. Però el que és més important, les dones líders serveixen de model per a nenes i noies, un fet clau si volem assolir la igualtat a la UE. Assolir la igualtat de gènere en totes les esferes de la vida és una de les principals prioritats de la Comissió Europea. Per això està treballant amb els estats membres i els països associats al programa Horitzó2020 per superar les barreres que encara es troben les dones per innovar i encoratjar més dones a crear les seves empreses.

Creat a l’any 2011, el Premi europeu de dones innovadores va néixer amb l’objectiu de donar visibilitat a les dones emprenedores i oferir un model a les nenes i dones europees. El premi es concedeix cada any a quatre emprenedores talentoses de la UE i els països associats que hagin creat un companyia d’èxit i dut la innovació al mercat. Tres guanyadores reben 100.000 euros i una altra 50.000, aquesta última per a la categoria “Rising Innovator” per a menors de 35 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa