MonPlaneta
Drons i barques s’usaran al dispositiu per estudiar les cabres salvatges del Montgrí
La cabra salvlatge del Montgrí

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura, els Agents Rurals, el Parc Natural del Montgrí i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han començat un dispositiu per conèixer quantes cabres salvatges hi ha al Montgrí (Baix Empordà) i quin és el seu estat. Amb els resultats obtinguts, es pretén determinar quina ha de ser la millor gestió per aconseguir mantenir-la en un nombre adequat i saludable, de manera que la seva continuïtat sigui viable, controlada i segura.

El massís del Montgrí, s’ha vist ocupat en els darrers anys per cabres salvatges (Capra pyrenaica) procedents de l’abandonament de l’antic Parc Animal de Sobrestany, una instal·lació privada propera que va ser clausurada l’any 2008. Els individus escapats en el seu dia s’han anat adaptant al medi i reproduint, fins a conformar una població estable que segons el darrer cens podria situar-se al voltant de 150 exemplars.

Aquesta nova realitat fa necessari que s’hagi d’aprofundir en el coneixement sobre la població de cabres per evitar que es puguin generar problemàtiques i mantenir el just equilibri poblacional, d’acord amb les capacitats cinegètiques del Montgrí. Per aquest motiu, els censos realitzats fins a la data es complementaran amb un estudi en profunditat.

Per conèixer el seu estat sanitari i genètic, s’ha iniciat un programa de captura en viu d’individus mitjançant trampes amb la instal·lació d’un tancat de captura i la col·locació d’una caixa trampa. Així mateix, es preveu també que el programa es complementi amb la captura addicional de diversos individus i la caça d’algun exemplar jove amb la col·laboració dels caçadors locals a fi de poder prendre les mostres corresponents.

D’altra banda, els censos es complementaran amb l’ús de drons i embarcacions per arribar a les zones més inaccessibles, de manera que es pugui conèixer, amb la màxima aproximació possible, el nombre d’exemplars que hi ha al massís. Aquest nou recompte es farà durant el mes de gener de 2019.

En l’àmbit de Catalunya, la cabra salvatge també es pot trobar al massís dels Ports i altres muntanyes de les Terres de l’Ebre, a la muntanya de Montserrat i a l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i Val d’Aran).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi a novembre 30, 2018 | 09:33
    Jordi novembre 30, 2018 | 09:33
    Llegir notícies com aquesta es meravellós, son notícies per aflorir la sensibilitat de les persones i colocar-nos a la realitat, som part important d'aquesta natura i cal conservar-la. Gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa