MonPlaneta
Dos terços de les terres cultivables del món corren perill de contaminació per pesticides

Un mapa global de les terres agrícoles de 168 països mostra que el 64% de la superfície cultivable del món corre el risc de quedar contaminada pels pesticides, i una tercera part d’aquestes corren un risc alt. Un estudi de la Universitat de Sidney (Austràlia), publicat a la revista ‘Nature Geoscience’, és el que ha elaborat aquest mapa, que té en compte el risc de 92 productes químics que es fan servir com a pesticides i que ha examinat el perill que suposen per al sòl, l’atmosfera i les aigües superficials i subterrànies. La major part d’aquestes terres en perill són a Àsia, especialment a la Xina, el Japó, Malàisia i les Filipines que, a més, són la font d’aliments d’un sector molt gran de la població mundial.

Si l’ús d’aquests productes augmenta, com s’espera que passi per millorar la productivitat i poder alimentar els aproximadament 8.500 milions de persones que viuran a la Terra l’any 2030, els efectes per al medi ambient, els animals i les persones podrien començar a fer-se evidents.

A més, els pesticides, que poden ser transportats tant a les aigües superficials com a les subterrànies, podrien contaminar les reserves d’aigua, cosa que, amb la reducció de la disponibilitat d’aquest recurs que s’espera que hi hagi en el futur, s’agreujaria encara més. En el cas de les zones de gran valor natural, a més, això podria tenir conseqüències greus per a la zona i la fauna. De fet, l’estudi indica que el 34% de les zones que estan en alt risc de contaminació es troben en àrees que tenen una alta biodiversitat, i no només això, sinó que el 19% són en països en vies de desenvolupament i el 5% en zones amb escassedat de recursos hídrics.

Així doncs, per bé que assegurar l’alimentació per a tota la població és un repte de primer ordre i un dels més importants a què ens enfrontem durant els propers anys, reduir l’ús de pesticides és clau per protegir la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que aporta, ja que la desestabilització de la natura per la contaminació de l’aigua podria tenir conseqüències molt greus, també, per als humans. Assegurar la sostenibilitat de l’agricultura, amb un model global que redueixi el malbaratament per assegurar la disponibilitat de menjar per a tothom sense augmentar, i si es pot reduïnt, l’ús de pesticides, és l’única solució per un problema que s’afegeix a tots els altres que vivim com a espècie i que, segons coincideixen els experts, s’han d’abordar alhora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa