MonPlaneta
Dos satèl·lits antics són a punt de xocar en òrbita, posant-ne en perill molts altres
  • CA
Representació artística d’un satèl·lit orbitant la Terra | Agència Espacial Europea

Dos satèl·lits antics que continuen orbitant el nostre planeta podrien xocar durant les properes hores i posar en perill la resta d’aparells que es troben a la mateixa alçada, segons informa el servei de seguiment de deixalla espacial LeoLabs.

Si aquesta col·lisió s’arriba a produir, es podrien alliberar milers de fragments que, al seu torn, podrien impactar en altres satèl·lits i causar grans problemes, per exemple, en les telecomunicacions. La probabilitat que aquest xoc tingui lloc, que es calcula en una entre mil, sembla baixa però és molt alta en comparació amb les xifres que són habituals en aquests casos. Segons sembla, els dos satèl·lits passaran a entre 13 i 87 metres l’un de l’altre, una distància curtíssima per les que s’acostumen a veure a l’espai. Les dimensions dels aparells, força grans, fan encara més possible que impactin l’un contra l’altre.

Distribució de la deixalla espacial al voltant de la Terra | Agència Espacial Europea

Els dos aparells en qüestió són el telescopi espacial IRAS de la NASA, que va ser posat en òrbita el 1983, i el GGSE-4, un satèl·lit espia experimental del Laboratori de Recerca Naval dels Estats Units que va ser llançat el 1967. Per la seva antiguitat, no hi ha manera de posar-se en contacte amb ells i modificar-ne la trajectòria, i això vol dir que passaran l’un al costat de l’altre -o xocaran- a una velocitat aproximada de 53.000 quilòmetres per hora. La darrera vegada que va passar una cosa semblant va ser el 2009, quan un satèl·lit de comunicacions rus inactiu va xocar amb un d’actiu, deixant milers de peces de ferralla surant en òrbita. En el cas actual, el xoc dels dos satèl·lits nord-americans podria resultar en una amenaça greu, ja que la ferralla podria impactar en altres satèl·lits i posar en perill els llançaments des de la Terra.

Durant els darrers temps s’han presentat diverses propostes per enviar naus de neteja a l’espai i reduir la possibilitat de problemes com aquest, que podrien posar en perill les comunicacions i l’observació de l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa