MonPlaneta
Donald Trump i Greta Thunberg s’enfronten al Fòrum Econòmic de Davos
  • CA

El president dels Estats Units, Donald Trump, i l’activista climàtica sueca Greta Thunberg han pronunciat discursos enfrontats al Fòrum Econòmic Mundial que està tenint lloc a Davos (Suïssa) i que té l’emergència climàtica com un dels principals objectius a tractar. D’una banda, Trump ha continuat manifestant-se contra la idea de “canvi climàtic” malgrat el consens de la comunicat científica i de la majoria de països del món. De l’altra, Thunberg ha afirmat que els líders mundials “no estan fent res” per canviar la situació. Sobre l’anunci del president nord-americà, que ha explicat que el seu país s’unirà a una iniciativa mundial per replantar un bilió d’arbres durant els propers trenta anys, l’activista sueca ha reconegut que és “bo” però que no és, ni de lluny, suficient.

Greta Thunberg durant la COP25 a Madrid | ACN

Les posicions de Thunberg, una de les veus més mediàtiques en la lluita contra la crisi climàtica, i la d’un dels principals negacionistes, el president Trump, no podrien ser gaire més allunyades. Per al líder nord-americà, per “abraçar les possibilitats del demà, cal que rebutgem els profetes perennes de la destrucció i les seves prediccions de l’apocalipsi”, en referència, precisament, als activistes climàtics. Thunberg, en canvi, ha afirmat que “casa nostra encara està en flames” i que la “inacció” dels líders mundials “està alimentant el foc”. Les conferències de tots dos, que han tingut lloc amb molt poca estona de diferència, han posat de manifest un cop més les grans diferències entre els dos extrems de la reacció de la Humanitat a aquest gran problema: l'”optimisme” d’uns, en paraules del mateix Trump, contra els auguris obscurs de les persones més preocupades per un canvi climàtic que cada dia és més palpable.

Thunberg ha estat molt clara en aquest sentit, i ha afirmat que el que vol és veure com “comencem a escoltar la ciència i a tractar aquesta crisi com la crisi que és”. Segons un informe de l’IPCC de 2018, només som a 420 gigatones de diòxid de carboni emesos de fer que l’escalfament global superi els 1,5ºC respecte els nivells preindustrials, una quantitat que, al ritme actual, s’hauran emès a mitjan 2028. Per a l’activista, els mitjans “no han comunicat això o què significa”. “Sé que no voleu informar-ne”, ha dit, “sé que no en voleu parlar, però us asseguro que continuaré repetint aquests números fins que ho feu”. La solució, per a ella, a aquestes alçades ja no és “una economia baixa en carboni” sinó “aturar les emissions si volem tenir una oportunitat” de no escalfar més el planeta. Així, ha reblat, el que cal és “aturar immediatament tots els subsidis als combustibles fòssils”, no “el 2050 ni el 2030 ni el 2021 – ho volem ara”.

Donald Trump en una imatge d’arxiu | Europa Press

Per la seva banda, Trump ha continuat refusant les evidències científiques del canvi climàtic i els seus efectes i centrant-se en altres idees relacionades amb la salut i el medi ambient, com ara tenir un aire i una aigua “nets”. És en aquest sentit que ha explicat la seva idea d’unir-se a la iniciativa de replantar arbres i de fer-ho en un moment que, ha dit, ha de ser “optimista”. “La por i els dubtes no són bons processos de pensament perquè aquest és un temps per una gran esperança i alegria i optimisme i acció”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa