MonPlaneta
Doctor Music assegura que el risc de riuada a la zona del festival és “del tot inexistent”
Logotip del primer Doctor Music Festival, celebrat el 1996
Logotip del primer Doctor Music Festival, celebrat el 1996 | Doctor Music

!--akiadsense-->

L’empresa promotora del Doctor Music Festival ha desmentit les afirmacions dels ecologistes i ha explicat que “el risc d’una riuada sobtada i perillosa a la zona de festival és del tot inexistent”. La denúncia feta pels defensors del medi ambient afirma que l’esdeveniment es vol fer en terrenys inundables, cosa que els organitzadors del festival han volgut aclarir adduïnt que “no és el mateix una zona amb el risc d’inundar-se que una zona amb el risc de riuada”. Al comunicat que han fet públic, Doctor Music també puntualitza que “cap dels terrenys que ocupa el festival es troba en un espai protegit, i menys encara en zona de Parc Natural” i mira de calmar els ànims dient que “qualsevol persona sensible per la naturalesa i l’ecologisme pot estar tranquil·la”, ja que “estem treballant per fer un dels festivals més sostenibles d’Europa”.

Des de l’organització argumenten que la definició de zona inundable és aquella que en una situació extraordinària, com un desglaç primaveral més ràpid de l’habitual, és susceptible d’inundar-se. Segons afirmen, un fenomen d’aquest tipus es produïria d’una manera molt gradual en el cas d’un espai tan gran com el Pla de Santa Maria, on està planificat dur a terme el festival, i que, per tant, no hi hauria cap corrent amb força d’arrossegament i podrien passar dies fins que l’aigua aconseguís un nivell perillós per a les persones. En contraposició a això, una riuada podria arrasar molt ràpidament tot allò que trobés al seu pas.

El Doctor Music Festival en una de les seves primeres edicions a Escalarre durant els anys noranta
El Doctor Music Festival en una de les seves primeres edicions a Escalarre durant els anys noranta | Doctor Music

!--akiadsense-->

Tot i això, aquest dimarts l’Agència Catalana de l’Aigua va emetre un informe desfavorable a la proposta d’ubicar el festival en zona d’afecció del riu Noguera Pallaresa, del riu Unarre, del barranc Llavorre, de la riera del Tinter i del barranc Arrose, a causa de la vulnerabilitat que suposa per a la seguretat de les persones les possibles avingudes d’aigua en aquella ubicació. Segons la proposta presentada pels promotors, diversos espais del festival se situarien en zones inundables, cosa que concorda amb el que addueix Doctor Music, però tot i que la promotora ha complementat els estudis d’inundabilitat oficials existents amb un estudi propi d’inundabilitat de detall dels rius, no ha modificat ni ha adaptat la situació de les activitats, tal com li havia requerit l’administració. El projecte ha d’excloure les activitats situades en zones de flux preferent, és a dir, en la unió de la zona constituïda per la via d’intens desguàs i la zona d’inundació greu, en què es poden produir greus danys sobre les persones i sobre els béns.

El comunicat de Doctor Music també explica que, fa 22 anys va succeir exactament el mateix, ja que l’entitat ecològica IPCENA també va demanar suspendre la primera edició del festival, el 1996, per les mateixes raons que està esgrimint ara. L’organització explica que la reclamació “no es va tornar a produir en les edicions dels anys 1997 i 1998” perquè havia quedat demostrat que les “apocalíptiques previsions d’IPCENA” no s’havien fet realitat. Malgrat això, la promotora diu que Doctor Music Festival “complirà amb els requeriments” de la Generalitat per assegurar-se que el festival s’adapta a la llei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa