MonPlaneta
Dissenyen plaques “antisolars” per generar energia durant la nit
  • CA

Com és ben conegut, les plaques solars només generen electricitat quan hi ha irradiació de llum solar, és a dir, durant el dia. Un investigador de la Universitat de Califòrnia – Davis, però, podria haver trobat una manera de fer que continuïn sent útils durant la nit.

En un article a la revista científica ‘ACS Photonics’, Jeremy Munday, professor d’enginyeria elèctrica i informàtica, explica les principals característiques del disseny que ha elaborat i del qual, ara, està preparant un prototip: les plaques solars són superfícies fredes que, col·locades de cara al sol, absorbeixen la seva llum per generar electricitat a través de l’efecte fotovoltaic. A més, però, també absorbeixen grans quantitats de calor, i si bé alguns sistemes permeten aprofitar-la per a sistemes de calefacció o d’aigua calenta, aquesta capacitat també és limitada.

La proposta de Munday és fer que, durant la nit, les plaques continuïn apuntant al cel nocturn, molt més fred, fent que emetin calor en forma de llum infraroja que podria ser aprofitada aplicant l’efecte fotovoltaic en sentit oposat, cosa que requeriria fer servir materials diferents.

Si aquesta idea funciona, es podria continuar generant electricitat sense que calgués emmagatzemar electricitat en grans bateries per tal de poder aprofitar-la durant la nit, un sistema que no només és car sinó que té limitacions importants. Amb aquestes plaques, la generació d’electricitat podria continuar durant la nit, fent-les més eficients tant a nivell energètic com econòmic. La calor de les plaques, a més, no caldria que vingués únicament del sol sinó que també es podria fer servir la que generen altres processos industrials, aprofitant una energia que, d’una altra manera, es perdria.

Tot i les limitacions d’aquest sistema –l’electricitat generada durant la nit arribaria seria una quarta part de la que s’obté durant el dia-, Munday continua treballant-hi per veure fins on pot arribar aquesta idea innovadora en la cerca de fonts d’energia netes i fiables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa