MonPlaneta
Un dispositiu d’origen català millora les collites fins a un 25% i estalvia recursos
  • CA
Un dels sensors instal·lats per thebluedots a un camp de conreu | thebluedots

La startup catalana thebluedots ha creat un dispositiu intel·ligent que monitoritza els camps de cultiu amb l’objectiu d’augmentar la collita fins a un 25% i reduir fins a un 30% l’ús de recursos com l’aigua, els fertilitzats o els pesticides. El sistema es basa en l’ús de la intel·ligència artificial, que analitza en temps real una trentena de paràmetres mesurats per un conjunt de sensors aeris i terrestres. L’empresa, amb seu a Sant Cugat del Vallès, és una de les 10 startups que participa al programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ, l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, i organitzat per l’Institut Químic de Sarrià. Es tracta de la segona edició d’aquest programa d’acceleració, que ofereix a les empreses emergents seleccionades formació individualitzada durant 6 mesos per treballar cadascuna de les fases de la cadena de valor dels seus productes i arribar al procés d’industrialització.

El dispositiu, que s’instal·la de manera senzilla al camp, mesura i recopila dades com la velocitat del vent, la humitat de l’aire i de la terra, la presència de plagues, la probabilitat de pluja o gelades i la humitat de les fulles, entre d’altres. Així, l’agrònom pot saber les condicions climatològiques en temps real i conèixer amb antelació problemes complexos com la falta de nutrients al camp de conreu o l’existència de plagues per tal de poder tenir major flexibilitat i previsió a l’hora de resoldre aquestes problemàtiques. Les dades analitzades, que es basen en les necessitats específiques de cada conreu, s’actualitzen constantment a la web creada per la startup per tal que l’usuari pugui supervisar l’estat dels camps. A més, en cas d’existir alguna anomalia o risc, el sistema envia una alarma per informar a l’agrònom. Tal com explica Eduard Cabanas, director general de thebluedots, “l’usuari pot escollir entre la combinació d’unes 35 dades que siguin d’interès per monitoritzar el seu camp i aconseguir avisos més personalitzats i precisos”. “Per un usuari que tingui un camp de fruiters és imprescindible mesurar la temperatura ambient, ja que una gelada durant l’hivern pot malmetre la collita i provocar pèrdues econòmiques importants”, afegeix.

“Els camps de cultiu sempre s’han gestionat de manera molt tradicional, sense poder oferir solucions concretes als problemes mediambientals i d’eficiència de l’aigua, una de les preocupacions més importants dels agrònoms actuals”, argumenta Cabanas. D’aquesta manera, la tecnologia creada per la startup catalana, que també es pot aplicar a jardins i camps de golf, permet que els usuaris optimitzin els recursos i redueixin costos econòmics. “Per controlar les plagues s’acostuma a fumigar tot el camp i això suposa un important cost econòmic. Però amb la nova tecnologia es pot fer un anàlisi més precís i fumigar únicament l’arbre o la planta que es pot veure perjudicada per la plaga”, explica el director general de l’empresa.

Thebluedots, fundada el 2018 i formada per 3 professionals, ja disposa dels primers prototips del dispositiu i preveu començar a comercialitzar el seu servei a partir de l’octubre d’aquest mateix any a Catalunya i a països d’Amèrica Llatina, com Colòmbia o Costa Rica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa