MonPlaneta
El director de l’Agència Estatal d’Investigació defensa agilitzar els ajuts a la recerca
Imatge de la intervenció telemàtica del director de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI), Enrique Playán, en la inauguració del curs acadèmic de l'ETSEA de la Universitat de Lleida
Imatge de la intervenció telemàtica del director de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), Enrique Playán, en la inauguració del curs acadèmic de l’ETSEA de la Universitat de Lleida | ACN

Millorar el marc legal que intervé en la dotació de recursos per a la investigació a l’estat espanyol, com ara la Llei general de subvencions i la Llei de contractes del sector públic, és un dels aspectes a millorar per agilitzar els ajuts a la recerca. Així ho ha manifestat el director de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), Enrique Playán, durant la lliçó inaugural del curs acadèmic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL). Playán, que havia estat alumne d’aquest centre, ha afirmat que aquestes lleis retarden els terminis per resoldre convocatòries, fins a onze mesos les més llargues, i en limiten la seva aplicació. Simplificar la documentació, accelerar les convocatòries, fixar un calendari estable per a aquestes, i comunicar més i millor, són els reptes que té plantejats l’Agència Estatal d’Investigació per als pròxims anys, tal com ha explicat Playán.

Una investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori
Una investigadora de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN

El responsable de l’AEI, que ha reconegut que el pressupost de l’Agència és insuficient, ha dit que l’esborrany del pressupost per al 2021 millora en 50 milions d’euros la dotació del Ministeri i incorpora 140 milions més del Pla de recuperació. Aquest Pla de recuperació és un dels dos que inclourà el nou Pla estatal d’investigació científica i tècnica i d’innovació 2021-2024 que s’està elaborant, que també preveu un Pla de xoc amb més pressupost per a projectes de recerca i amb més places per a investigadors postdoctorals. Després de la conferència telemàtica de Playán, el director de l’ETSEA-UdL, Jordi Graell, s’ha dirigit al rector per demanar-li que els ajustaments que la Universitat de Lleida ha de fer a causa de les dificultats econòmiques, tinguin en compte les peculiaritats de cada centre. En aquest cas, l’alt nivell d’investigació de l’ETSEA que “no vol perdre força ni pistonada en aquest àmbit que la caracteritza”. Graell ha alertat de l’elevada edat del personal docent i investigador (PDI) de l’Escola i de la problemàtica que suposa no poder fer el relleu generacional. També ha sol·licitat més personal per a la secretaria docent del centre per atendre millor l’estudiantat.

Una investigadora recollint mostres al biobanc de l'IDIBAPS
Una investigadora recollint mostres al biobanc de l’IDIBAPS | ACN

El rector de la UdL, Jaume Puy, ha coincidit amb Graell en el paper fonamental de l’ETSEA en la transformació del territori de ponent, especialment per la seua intensa activitat investigadora “que l’ha duta a estar entre les millors del món”. El rector s’ha compromès a vetllar “perquè l’ETSEA no perdi competitivitat en aquests temps complicats”, però ha demanat als governs un increment de les places per a investigadors en formació i postdoctorals i als investigadors “ambició per millorar”, per tenir més presència en projectes internacionals i més implicació amb les empreses i institucions del territori. Tant Graell com Puy han agraït la dedicació de tot el personal de l’ETSEA i de la UdL “per fer del sistema universitari una solució a la pandèmia i no un problema afegit”, en paraules del rector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa