MonPlaneta
Dimarts 22 d’octubre de 2019, el dia més plujós de les últimes dècades
  • CA
La pluja ha estat general i extraordinàriament abudant a Catalunya

El temporal que ha afectat de ple Catalunya aquest dimarts i dimecres ha deixat precipitació general i extraordinàriament abundant, amb acumulacions de més de 50 mm a pràcticament tot el país i més de 100 mm a bona part del terç sud, Costa Brava, sectors del prelitoral, cotes altes del Pirineu i fins i tot a la conca de Tremp. Els màxims han superat els 200 mm al voltant de les muntanyes de Prades, des del litoral del Baix Camp fins a l’est de les Garrigues, així com en alguns punts del golf de Roses (Alt Empordà).

Un dia excepcionalment plujós

Aquest dimarts a la matinada ja va ploure a gran part del país, però en general de manera poc abundant. Va ser al migdia quan van començar a arribar tempestes molt intenses a l’extrem sud, que es van anar desplaçant molt lentament cap al nord, fins a afectar novament tot el país durant la nit.

Tot i que en altres episodis de diversos dies s’han arribat a acumular quantitats molt superiors, al conjunt de Catalunya el dimarts 22 d’octubre va ser el dia més plujós de les últimes dècades, fins al punt que un 25% de les estacions automàtiques de la XEMA van superar els 100 mm al llarg del dia.

Al Pla d’Urgell, les Garrigues, sud de la Noguera i est del Segrià no hi ha precedent d’un dia tan plujós com el d’ahir com a mínim en l’últim mig segle, segons dades d’estacions manuals que es remunten 40 o 50 anys enrere.

L’estació automàtica de Mollerussa (Pla d’Urgell) va registrar 150,7 mm, superant molt clarament els 92,0 mm del 15 de setembre del 1974, màxim diari de l’estació manual (58 anys de dades). Juneda (les Garrigues) ha recollit 145,5 mm en 24 hores, molt per sobre dels 90,5 mm del 3 de novembre de 1994 (60 anys de dades. Lleida – Torre Ribera (Segrià) ha mesurat 104,2 mm en 24 hores, superant clarament els 71,0 mm del 15 de setembre de 1974 (48 anys de dades).

En general, al voltant de les muntanyes de Prades, Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, caldria remuntar-se fins al 10 d’octubre de 1994 per trobar una precipitació diària semblant, o en alguns casos clarament superior.

Més pluja en un dia que en 10 mesos

El gran dèficit pluviomètric d’aquest any 2019 s’ha vist sobtadament pal·liat en alguns sectors, fins al punt que en algunes localitats es va acumular més pluja al llarg d’ahir dimarts que no pas la que s’havia recollit en el que portàvem d’any.

A la Pobla de Cérvoles (Garrigues), els insòlits 252,0 mm de dimarts superen els 208,7 mm que s’havien recollit de l’1 de gener al 21 d’octubre. A Vinyols i els Arcs (Baix Camp), els 197,4 mm d’ahir superen els 162,0 mm que s’havien recollit en el que portàvem d’any. A Amposta (Montsià), una de les estacions on fins ara havia plogut menys enguany (108,6 mm), ahir es van recollir 133,5 mm.

Gran intensitat de precipitació

Tot i que a molts sectors del país ha plogut durant bona part d’aquest dimarts, l’acumulació més important es va produir en poques hores, coincidint amb el pas de les tempestes més intenses, en concret dimarts al migdia a l’extrem sud del país i aquesta matinada a l’extrem nord-est.

Entre dimarts i dimecres més de la meitat de les estacions de la Xarxa D’estacons Meteorològiques, 98 de 183, han superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill de 20 mm en 30 minuts. Són estacions situades al litoral, prelitoral, Catalunya Central i sectors de Ponent i el Pirineu oriental. En alguns casos s’ha superat fins i tot el llindar de 40 mm en 30 minuts, sobretot a la Costa Brava. Destaquen:

57,5 mm a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), dels quals 3,5 mm en 1 minut

55,8 mm a la Tallada d’Empordà (Baix Empordà), dels quals 3,4 mm en 1 minut

51,7 mm a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), dels quals 4,1 mm en 1 minut

50,0 mm Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), dels quals 3,0 mm en 1 minut

Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, el valor més elevat van ser els 5,9 mm de Tivissa (Ribera d’Ebre), un valor poc habitual a Catalunya.

Un aiguat excepcional a Prades

L’estació de Prades (Baix Camp), situada a 928 m d’altitud i ben propera a la població, ha recollit un total de 292,6 mm al llarg de l’episodi. Caiguts entre la matinada de dimarts i fins dimecres a primera hora, la pluja més abundant es va concentrar dimarts entre la tarda i el vespre, quan van caure més de 190 mm en menys de 4 hores, dels quals 48,9 mm van caure en 30 minuts i 3,1 mm en 1 minut.

Tempestes generalitzades

La pluja ha anat en molts casos acompanyada de tempesta, sobretot entre dimarts al migdia i dimecres a la matinada. Concretament, entre dimarts i dimecres al migdia la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 11.851 llamps núvol – terra, dels quals 3.711 van caure a Catalunya (374 al Baix Camp, 254 a Osona o 207 al Ripollès).

Ventades fortes i un possible tornado

A banda de la pluja, el vent ha bufat fort a molts sectors del país. Les ratxes superiors als 100 km/h han quedat restringides a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, però ventades superiors als 70 o 80 km/h han sovintejat arreu de Catalunya. A més a més, al Maresme es va produir un possible tornado.

Onades de fins a 4 m a la Costa Brava

La situació marítima s’ha alterat especialment a la Costa Brava, amb maregassa i onades de llevant que puntualment han assolit els 4 metres d’altura a l’Estartit i a l’Escala. A la Costa Central i Costa Daurada, les onades han arribat als 2,5 m a Arenys de Mar, Sitges o Calafell.

La disminució de la pressió atmosfèrica juntament amb el temporal de mar ha fet que es produïssin rissagues o seixes en algunes zones tant del litoral sud com al nord, assolint una amplitud aproximada de mig metre a l’Estartit.

Neu a cotes altes del Pirineu

Dimarts al matí d’aquest dimecres nevava dèbilment al Pirineu occidental per sobre de 2.000 a 2.500 m, amb gruixos inferiors als 5 cm. Al llarg del dia, l’arribada d’una massa d’aire més càlid va fer pujar la cota de neu fins més enllà dels 3.000 m, però dimecres a la matinada ha tornat a baixar fins al voltant dels 2.200, amb gruixos mesurats de 20 cm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) o 16 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà). Al sector més oriental de la serralada la cota de neu s’ha mantingut molt alta durant tot l’episodi, de manera que com a molt ha nevat una mica als cims culminants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa