MonPlaneta
Deu raons per vacunar-se contra la Covid
  • CA

Les darreres informacions sobre algunes vacunes contra la Covid i les decisions d’alguns estats i autoritats per limitar-ne la inoculació a certs grups d’edat han derivat en desconfiança envers aquestes teràpies, reduïnt notablement el ritme de vacunació. Segons el CIS, un 6,5 % de la societat espanyola no està disposada a vacunar-se i el 5% encara té dubtes sobre aquestes teràpies o no ha decidit si ho farà, un percentatge que s’ha anat incrementant aquests dies a causa de les darreres notícies.

Després de les informacions publicades per l’Agència Europea del Medicament pel que fa a la vinculació infreqüent d’una vacuna contra la Covid amb una possible trombosi, s’ha multiplicat el nombre de persones que no han acudit a la cita per vacunar-se o que directament han rebutjat la vacuna de manera explícita motivades pels dubtes plantejats i els possibles riscos que té. Per exemple, en el cas de la Comunitat de Madrid, les dades detallen que el rebuig de la vacuna ha passat del 3%, al final del mes de març, a més del 60% a causa de les darreres informacions i decisions sobre els grups d’edat a mitjan abril. “La gestió de la informació i la presa de decisions sense criteris científics i estadístics han estat fatals per a la confiança en les vacunes. La prudència és un aspecte fonamental i cal investigar cada cas i estar alerta, però cal ser conscient que tots els fàrmacs tenen efectes secundaris i que aquestes vacunes no són diferents dels milers de fàrmacs que ens hem posat abans i que ens posem cada dia”, detalla el metge Salvador Macip i Maresma, professor i investigador dels Estudis de Ciències de la Salut a la UOC, director investigador del Mechanisms of Cancer and Ageing Lab de la Universitat de Leicester i divulgador científic, que considera que s’ha exagerat el problema.

Vacuna contra la Covid-19 | ACN
Vacuna contra la Covid-19 | ACN

És per això que per convèncer els qui són reticents a vacunar-se, els investigadors de la UOC donen els 10 arguments següents:

  1. Tots els medicaments tenen efectes secundaris, però els beneficis són molt superiors als riscos que s’assumeixen.
  1. Des del començament de la vacunació, les morts en residències d’avis s’han reduït dràsticament.
  1. Les vacunes són les teràpies més segures i els possibles riscos de les vacunes són poc probables.
  1. Les vacunes basades en ARN fa vint anys que s’estudien.
  1. Els riscos derivats de la Covid-19 són molt superiors, amb risc de mort, que les poc freqüents trombosis derivades de les vacunes.
  1. No portar a terme una vacunació massiva prolongarà la pandèmia durant molt més temps. No hi ha certeses, però no fer res no millorarà la situació.
  1. La vacunació massiva permet tornar a la normalitat i recuperar-la gradualment.
  1. Si davant d’una primera dosi no hi ha hagut reacció, el risc de patir algun tipus d’efecte secundari amb la segona dosi és mínim.
  1. Els professionals sanitaris i el personal de residències han estat els primers col·lectius a vacunar-se i els efectes secundaris greus amb prou feines han existit.
  1. Vacunar és un acte altruista: no solament es protegeix un mateix, també es contribueix a la protecció de tota la societat, especialment de les persones immunodeprimides que no poden optar a aquest tipus de teràpies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa