MonPlaneta
Deu consells per no malbaratar menjar
  • CA

Aquest dimarts, 29 de setembre, se celebra per primer cop el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments, una data amb que la ONU vol donar a conèixer que no es pot esperar posar fi a la malnutrició i acabar amb la fam i abans no es disminueix amb el malbaratament de menjar. Aprofitar el menjar ajuda a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a la baixada de la despesa energètica o al millor ús de recursos com ara la terra i l’aigua, entre d’altres beneficis. A la Unió Europea, Espanya és el setè país que més menjar malbarata, amb 7,7 milions de tones cada any, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Només el malbaratament d’1,2 tones de menjar aptes pel consum ja suposa la pèrdua de 3.000 milions d’euros anuals. Per aquest motiu, l’aplicació antimalbaratament alimentari Phenix ofereix una sèrie de consells que es poden seguir al dia a dia per tal de millorar els hàbits de consum:

1) Planificar el menú setmanalment: Calcular amb sentit comú quant es consumirà durant l’esmorzar, menjar i sopar durant tota una setmana

2) Revisar periòdicament els aliments: Comprovar el menjar que hi ha a la nevera, congelador i al rebost.

3) Guardar els aliments per consumir-los de la manera més adequada: Fer servir el trucs que es fan servir als establiments. Pels productes peribles, fer servir el sistema First In First Out (Primer en entrar, primer en sortir). Pels no peribles, fer servir el sistema Last In First Out (Últim en entrar, primer en sortir).

4) Fer una llista: A l’hora de comprar, anotar els productes que es necessiten i no sortir d’aquesta llista. També cal no caure en la temptació de les ofertes.

5) Anar a comprar més sovint: Cal comprar només allò necessari. Per tal que la compra sigui més sostenible, fer-la en comerços de proximitat, amb el que es compra menys i s’assegura que s’acabarà consumint.

6) Evitar l’excedent: Les noves tecnologies estan per afavorir a la societat. Un exemple són les apps contra el malbaratament de menjar, com ara Phenix, que ajuda a donar-li una segona vida al menjar, venent el que no ha tingut sortida durant el dia per un preu més econòmic.

7) Saber interpretar l’etiquetatge: Cal conèixer la diferència entre la data de caducitat (el dia o el mes a partir del qual no es pot consumir un aliment) i la data de consum preferent (que tot i no tenir les mateixes condicions organolèptiques quan es va envasar l’aliment, segueix sent comestible)

8) Conservar els productes de manera adequada: Cal emmagatzemar els aliments entre 1 i 5°C per tal que estiguin el més fresc possible durant el màxim de temps possible. També cal mirar que la nevera i el congelador tanquin correctament.

9) Servir-se amb racionalitat: Als àpats, cal no ‘menjar amb els ulls’ i mesurar bé el que es posarà un al plat. Cal tenir en compte el cas dels nens.

10) Guardar les sobres: Les restes que no es mengin es poden refredar i emmagatzemar a la nevera i consumir-se durant un altre dia. Fins i tot, als restaurants no s’ha de tenir inconvenient a l’hora de demanar les restes per emportar.

Phenix és una empresa certificada com a B Corporation, un nou tipus de negocis que busquen l’equilibri entre els seus objectius i els beneficis, amb l’obligació legal de considerar l’impacte de les seves decisions cap als seus empleats, clients, proveïdors, la comunitat i el medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa