MonPlaneta
Un detector de radiació espacial pot identificar falsificacions d’obres d’art
Josef Uher col·locant una pintura a l’escàner | ESA

Una tecnologia que havia estat desenvolupada pel Gran Col·lisionador d’Hadrons del CERN i que va ser emprada per l’Agència Espacial Europea ha trobat una nova utilitat en l’anàlisi d’obres d’art històriques a la recerca de falsificacions, segons informa l’ESA a la seva pàgina web. Segons afirma Josef Uher, de la companyia InsightART, “al voltant del 50% de les obres d’art i les pintures” del mercat de l’art són “falses o atribuïdes incorrectament”, cosa que té “conseqüències enormes” per al seu valor. La companyia on treballa, però, que té la seu a la Incubadora de Negocis de l’ESA a Praga (República Txeca), està fent servir aquesta tecnologia, un sensor de radiació anomenat Timepix, per posar-hi remei.

L’origen de Timepix és al CERN, l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear, que el va desenvolupar per posar remei a la necessitat d’un detector prou sensible com per aconseguir imatges del que havia de ser el Gran Col·lisionador d’Hadrons. Després, aquesta tecnologia va anar a parar tant a l’Estació Espacial Internacional com al satèl·lit Prova-V de l’ESA. Timepix és un sensor de silici de 256-256 pixels on cadascun d’ells, de la meitat de gruix que un cabell humà, processa la radiació i envia senyals de manera independent a la resta de pixels, aconseguint un nivell de detall molt alt. Ara, a InsightART estan fent servir aquesta sensibilitat per analitzar obres d’art d’una manera que, fins ara, només es podia fer amb l’ajut d’un sincrotró, una instal·lació poc comuna i a què és molt difícil accedir.

Analitzant una estàtua | ESA

Mentre passar una pintura per una màquina de raigs X pot mostrar els detalls amagats rere la primera capa de pintura, Timepix pot mostrar cada pigment per separat, s’hi pot atribuir un color per ajudar a l’anàlisi visual i es pot filtrar per mostrar només les pinzellades fetes amb un pigment concret com, per exemple, la pintura amb plom. A partir d’aquí, un expert en art pot estudiar els resultats i determinar si les imatges i els materials concorden amb l’estil de l’artista a qui s’atribueix l’obra i a la data quan se suposa que va ser creada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa