MonPlaneta
Detecten un senyal de ràdio misteriós provinent de l’espai
  • CA
El projecte CHIME durant la seva construcció | CHIME

Un equip de científics canadencs ha rebut la segona ràfega ràpida de ràdio (FRB per les seves sigles en anglès) repetida que s’ha detectat mai, donant noves pistes sobre els pulsos d’energia de ràdio que arriben de fora de la nostra galàxia. Aquesta ràfega és una de les 13 que s’han rebut en dues setmanes a l’experiment CHIME del Canadà, un radiotelescopi construït per científics de diverses universitats i institucions canadenques. Tal com han explicat, fins ara només s’havia trobat un FRB que es repetís, i saber que n’hi ha un altre indica que n’hi podria haver més. Amb més recursos, es podria arribar a comprendre aquests pulsos, d’on provenen i què els causa, segons explica l’astrofísica Ingrid Stairs a la web de la universitat. Amb el telescopi CHIME sondejant tot l’hemisferi Nord cada dia, s’espera que es trobin més emissions com aquesta i es puguin estudiar.

Fins ara, els FRB han estat molt rars, curts i amb una freqüència d’ona molt curta, d’uns pocs centímetres, però aquest darrer va ser detectat en freqüències d’ona de gairebé un metre, cosa que desperta moltes preguntes i també dóna molta informació que pot permetre descobrir quines són les fonts d’aquestes emissions. A dia d’avui se sap quines fonts poden produïr ones de ràdio de baixa freqüència i quines es poden escapar a l’espai sense escampar-se massa com per ser detectades des de la Terra a una distància com aquesta, que es calcula que és d’uns 1.500 milions d’anys-llum. A la Universitat de la Colúmbia Britànica reconeixen que el problema encara no s’ha resolt, però que ara tenen moltes més peces del trencaclosques i que amb l’observatori CHIME -quatre antenes semicilíndriques de 100 metres de llarg- se’n podrà saber molt més ben aviat.

Recreació artística d’una estrella de neutrons | Penn State University / NASA

Les teories sobre què podria causar aquestes ràfegues de ràdio són molt diverses, des d’una estrella de neutrons amb un camp magnètic molt potent i que gira molt ràpid fins a la fusió de dues d’aquestes estrelles i, segons una minoria, una intel·ligència extraterrestre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a gener 11, 2019 | 11:11
    JordiP gener 11, 2019 | 11:11
    En 1.500 milions d'anys la galàxia on s'han generat aquestes senyals pot haver-se convertit en un forat negre que s'ha menjat tot indici del que hi havia i del que ha passat. Els americans de seguida farien una peli "1.500 milion years far away" plena de aliens i extraterrestres combatint una guerra de l'espai a mort, que acabaria amb el chico i la chica morint en una gran explosió supernuclear.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa