MonPlaneta
Detecten la presència de vapor d’aigua a Europa, una de les llunes de Júpiter

Si aquest dilluns la NASA va anunciar que havien descobert que la superfície de Tità, una de les llunes de Saturn, era coberta de matèria orgànica, poc després un equip de científics que van observar Europa, una de les llunes de Júpiter, des de l’observatori W. M. Keck de Hawaii (Estats Units) han anunciat en un article a la revista ‘Nature Astronomy’ la detecció de vapor d’aigua a la seva superfície, una troballa que fa augmentar les expectatives que en alguna d’aquestes llunes, com a Encèlad, a l’òrbita de Saturn mateix, hi pugui haver les condicions necessàries per al desenvolupament de formes de vida.

Al seu treball, els investigadors detallen la detecció d’aigua alliberada a un ritme d’uns 2.400 quilos d’aigua per segon. Les teories sobre la presència d’aigua a Europa van començar el 1977, després que la missió Voyager observés línies i punts foscos que semblaven rius i mars a la superfície del satèl·lit. Després, a mitjans dels anys noranta, la sonda Galileu va confirmar-ho, en la primera confirmació de l’existència d’un oceà d’aigua fora de la Terra, en aquest cas ocult sota la capa de gel que cobreix la superfície de la lluna.

El proper pas, que es vol dur a terme a partir del 2025 amb la missió Europa Clipper, serà aconseguir mostres d’aquestes ejeccions d’aigua per poder-les analitzar i saber, finalment, si l’oceà subglacial d’Europa és habitable o no. Per ser-ho, caldria que hi hagués, a més d’aigua líquida i una font d’energia, elements químics com el carboni, l’hidrogen, l’oxigen, el sofre i el fòsfor, que es creu que són presents no només a Europa sinó, també, a Encèlad. Aquestes ejeccions de vapor, a més, suggereixen que, a l’interior de totes dues llunes, hi tenen lloc reaccions químiques com les que podem trobar a les fumaroles del fons dels nostres oceans. La cerca de formes de vida fora del nostre planeta, doncs, continua avançant amb resultats, si més no, prometedors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa