MonPlaneta
Detecten l’explosió més gran que s’ha vist mai des del Big Bang
  • CA
El clúster de l’Ofiuc amb la marca deixada per l’explosió | NASA

Un equip de científics ha detectat l’explosió més gran que s’ha vist mai des de la Terra. Provinent, probablement, d’un forat negre supermassiu situat a uns 390 milions d’anys-llum de nosaltres, aquest gran alliberament d’energia és cinc cops més potent que qualsevol altre que s’hagi observat fins ara i és la deflagració més gran de què es té constància d’ençà del Big Bang, que va originar l’Univers. La notícia ha estat fet pública, entre d’altres, per la Universitat de Harvard, als Estats Units, que és qui gestiona l’Observatori Chandra de Raigs X de la NASA.

Les observacions de raigs X al clúster de galàxies de l’Ofiuc, on es va produir l’explosió, van ser precisament les primeres que van donar pistes que en aquella regió de l’espai hi passava alguna cosa. Entre els milers de galàxies, el gas encès i la matèria fosca que el formen, les observacions havien detectat una curvatura en el gas que, segons suposaven els científics, es devia a la presència d’un forat negre supermassiu al centre del clúster, les emissions d’energia del qual haurien creat un enorme buit al seu voltant.

La mida d’aquest buit, però, d’unes quinze vegades l’extensió de la nostra pròpia galàxia, feia dubtar els experts perquè una explosió capaç de fer això hauria de ser pràcticament inimaginable, d’una potència mai vista. Les darreres dades, però, obtingudes del telescopi Murchison d’Austràlia i el GMRT de l’Índia apunten en el mateix sentit: a un alliberament d’energia d’unes proporcions que no tenen punt de comparació amb res que s’hagi observat fins ara des del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa