MonPlaneta
Detectat el segon cas de dengue autòcton a Catalunya

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat un nou cas de dengue autòcton al nostre país, el segon de què es té coneixement després del que es va registrar el passat mes de novembre. Segons va informar el Departament de Salut de la Generalitat aquest dimarts, el Servei d’Urgències de Vivilàngia Epidemiològica va rebre la notificació que confirmava aquest fet després que es descartés qualsevol antecedent de viatge de la pacient, resident al Barcelonès, a cap país on la transmissió del virus fos endèmica. La dona va ser ingressada a l’hospital durant dos dies abans de rebre l’alta.

Tot i que és el segon cas de dengue autòcton a Catalunya, si hi sumem els importats és el que fa 507 des de 2014. A causa de l’auge del turisme a països llunyans durant les darreres dues dècades, cada any es detecten casos importats en persones que han viatjat a zones on la malaltia és endèmica, cosa que fa possible que aparenguin nous casos autòctons facilitat, també, per la gran presència del mosquit tigre al nostre país a causa de la pujada de les temperatures.

L’època més perillosa en aquest sentit és entre la primavera i principis de tardor, quan fa prou calor com per permetre la proliferació d’aquests insectes. Els símptomes principals del dengue són l’aparició brusca de malestar general, febre alta, malt de cap i una erupció a la cara que s’estén pel torax i les extremitats. La immensa majoria de les vegades, entre un 90 i un 95%, no és mortal.

Durant els cinc primers dies, si un mosquit tigre pica algú amb dengue importat d’un altre país, l’insecte s’enduu el virus amb ell i pot encomanar la malaltia a la següent persona que piqui, produïnt-se el que s’anomena un cas autòcton. Tot i això, com que el número de malalts “importats” de dengue és relativament baix, el de mosquits que duguin la malaltia també ho és i per això, de moment, podem parlar de casos anecdòtics com el que s’acaba d’identificar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa