MonPlaneta
Desxifren què diuen les abelles reina quan acaben de néixer

Un equip d’investigadors de la Universitat de Nottingham Trent, a Anglaterra, han fet servir uns detectors de vibració molt sensibles per decodificar els cants i nyequeigs de les abelles reina acabades de néixer, quan encara són al rusc de la seva mare, un sistema de comunicació que impedeix, literalment, que les noves reines es matin entre elles. Als ruscs, les abelle obreres “creen” abelles reines posant els ous en cel·les especials que queden segellades després d’omplir-les amb gelea reial, que permet que les larves d’abella arribin a la maduresa sexual i es esdevinguin reines, a diferència de la resta de membres de la colònia.

Si dues noves reines es troben al mateix temps a dins del rusc, començaran a lluitar fins que una aconsegueixi matar l’altra. Per impedir que això passi, quan una reina és a punt de sortir de la cel·la comença a nyequejar i, quan ho fa, comença a cantar per avisar les obreres que totes les altres reines, que encara nyequegen, han de continuar tancades a les cel·les. Aquests sons han estat enregistrats i fets públics per la mateixa universitat anglesa, que ha qualificat aquests diàlegs “d’extraordinaris” per com es poden sentir les reines responent l’una als sons de l’altra.

Fins ara es pensava que parlaven entre elles, potser veient quina era les més forta, però ara els científics proposen una explicació diferent. El cant de la reina que ha sortit de la cel·la està avisant a les obreres que ha nascut, mentre el nyeqyeig de les captives avisa que estan a punt per fer el mateix. Tots aquest sons estan adreçats a la resta de la colònia, a les desenes de milers d’abelles que miren que només hi hagi una nova reina alhora al rusc. Així, quan una reina surt i comença a cantar, les obreres mantenen les altres tancades a les cel·les fins que deixa de fer-ho, senyal que ha marxat a la recerca d’un nou niu. Quan això passa, les abelles deixen que surti una nova reina, en un comportament desconegut fins ara i que resulta absolutament fascinant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa