MonPlaneta
La despesa en aigua embotellada a Catalunya va pujar un 10% entre 2015 i 2019
  • CA
Un restaurant de Calaf amb les garrafes d'aigua que fan servir per cuinar

La despesa en aigua embotellada de les famílies catalanes va pujar un 10% entre els anys 2015 i 2019, segons indica l’informe “El valor del agua en España en datos”, elaborat per AIS Group, l’Observatorio de la Sostenibilidad i Esri España. Segons les seves dades, el 2019 les famílies de Catalunya van destinar, de mitjana, 84€ anuals a aigua d’ampolla, una xifra que supera substancialment la de 2015 però que, al final, suposa només el 0,24% de la despesa familiar total. Tot i que aquest pes no sigui significatiu, sí que és útil per valorar l’estat de l’aigua. En principi, una major despesa en aigua mineral vol dir una pitjor qualitat de l’aigua de l’aixeta i menys consum d’aigua corrent per a beure. El consum d’aigua embotellada, és clar, té un impacte ambiental molt més alt per la captació, envasat i transport de la mercaderia i, posteriorment, la gestió dels residus i la generació de microplàstics. Per sort, tenint en compte el poc que gastem en aigua embotellada, es pot deduïr que la qualitat de la nostra aigua corrent és bona.

Si mirem les dades d’altres zones de l’Estat, veiem que la despesa mitjana anual en aigua embotellada va ser de 62€ per família i que, entre 2015 i 2019, va créixer un 8,5%, però aquesta xifra varia molt segons l’indret. Els territoris insulars, com les Balears i les Canàries, tenen una despesa en aigua mineral molt més alta, d’entre 120 i 140€ per persona i any; Lleida, amb 90€, empata amb Múrcia, mentre que a Girona també és força alta, de 77€ per persona i any. Si anem al País Basc, en canvi, la despesa amb prou feines arriba als 20€ i, a Madrid, supera per poc els 30€. Segons l’estudi, el tipus de sòl predominant té certa influència en el consum d’aigua embotellada. Les zones amb sòls de mineralització dèbil, és a dir, granits i zones àcides, com Madrid, Galícia i el nord de l’Estat, tenen les despeses més baixes, mentre que on el sòl és d’alta mineralització, com la costa mediterrània, l’aigua de l’aixeta té altres característiques que poden afectar el seu sabor i fer que, en alguns casos, hi hagi qui prefereix aigua d’ampolla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa