El canvi climàtic està provocant que cada vegada es trobin més restes d’animals prehistòrics, els quals poden contenir microorganismes com virus i bacteris, dels que no estem immunitzats. Un equip rus d’experts del Centre Estatal d’Investigació Vektor i la Universitat Federal del Nordest han iniciat un estudi dels teixits tous d’animals descoberts arran del desgel del permagel per trobar paleovirus (virus prehistòrics) que puguin suposar una amenaça actualment, publica National Geographic.
Els investigadors esperen trobar en poc temps antics patògens que els aportin nova informació sobre el món dels virus. Aquesta investigació pot convertir als científics que hi participen en els majors experts en el camp de la paleobiologia.
No només l’acceleració del canvi climàtic està jugant un paper fonamental en l’avenç d’aquests estudis, també la tecnologia. Actualment els experts s’enfoquen en aïllar els àcids nucleics i seqüenciar el genoma de l’animal que analitzen. Això els permet obtenir informació sobre la biodiversitat dels organismes de cada mostra. El punt clau és si els àcids nucleics s’han preservat, ja que d’ells poden extreure dades sobre la seva composició.
Realitzat aquest procés d’anàlisis també poden determinar el potencial epidemiològic dels agents infecciosos que existeixen en l’actualitat.