MonPlaneta
El desgel de l’Àrtic obliga els ossos polars a consumir quatre vegades més energia per sobreviure

Els mamífers han evolucionat per fer servir la menor quantitat d’energia possible per sobreviure. En el cas dels ossos polars s’han adaptat a caçar foques pacientment i els narvals poden capturar les seves presses capbussant-se ràpidament a grans profunditats amb el mínim esforç. Ara, però aquestes dues espècies han quadruplicat els seus esforços per caçar per culpa del canvi climàtic, segons publica The Guardian.

El gel marí s’ha reduït un 13% cada dècada des del 1979. Això ha obligat els ossos polars a nadar una mitjana de tres dies per trobar foques o buscar fonts d’aliment terrestres. Tot plegat els fa gastar més energia. Aquests animals cada cop tenen més risc de patir fam i alterna les seves migracions.

Els narvals per la seva banda es troben que han de caçar en les profunditats marines, de les quals van sortint per respirar. Davant de la canviant situació del glaç en aquesta regió aquests espècimens han de fer més esforços i tenen un alt risc d’ofegar-se en el nou estat de l’Àrtic per culpa de les plaques de gel desplaçades.

Els investigadors creuen que la disminució de les poblacions d’ossos polars i narvals tindran un efecte impactant sobre altres mamífers que depenen del gel, cosa que comportarà canvis ràpids i radicals en l’ecosistema marí de l’Àrtic. Segons els experts, és probable que els mamífers com les belugues, les guineus àrtiques i els mescs siguin vulnerables a canvis similars.

La deriva actual aboca als ossos polars a un futur extremadament complicat, on es calcula que la seva població es podria reduir entre un i dos terços a finals de segle. “Hem de reduir la nostra petjada de carboni utilitzant tots els trets d’enginy humà que puguem acumular. Pel simple motiu que un món sense ossos polars ni narvals seria un lloc més trist“, declara la doctora Terrie Williams al diari britànic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa