Desestimen dos parcs eòlics projectats a Capmany, Agullana i Llançà

La Ponència d'Energies Renovables considera que hi ha elements "insalvables" com l'afectació de l'àliga cuabarrada

La Ponència d’Energies Renovables ha emès un informe desfavorable sobre la viabilitat de dos parcs eòlics projectats a l’Alt Empordà. Es tracta del de la Serra Bosqueròs, promogut per AEWINDCAT, als termes de Capmany i Agullana i amb un total de set molins i el de Llançà, promogut per Enel Green Power, que preveia la instal·lació de dos aerogeneradors. En tots dos casos, l’organisme considera que hi ha elements determinants “insalvables” i que en desaconsellen la implantació. En el primer cas, la ponència cita l’afectació sobre l’àliga cuabarrada, una espècie protegida, i per “incompatibilitats urbanístiques”. Les entitats ecologistes com la IAEDEN i la plataforma Albera Lliure de Molins han celebrat la decisió. Dos dels set projectes de parcs eòlics que planen sobre l’Alt Empordà han quedat desestimats. La Ponència d’Energies Renovables ha resolt i considera que el projecte previst a la Serra Bosqueròs, entre Capmany i Agullana, i el de Llançà no són viables.

En el primer cas, el projecte estava promogut per AEWINDCAT 2 EMP i afectava, a banda d’Agullana i Capmany, els termes de Darnius, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant, Santa Llogaia d’Àlguema i Figueres. Preveia un parc amb set aerogeneradors amb una potencia unitària de 6MW i una alçada màxima de 200 metres. El projecte, tal i com detalla d’informe de la ponència, tenia vocació de continuïtat amb el parc de Querols –també previst a Agullana i sobre el qual encara no hi ha pronunciament-. Els dos projectes sumaven una potència aproximada de 72 MW amb connexió a les subestacions de Figueres i Santa Llogaia. També preveia l’adequació de més de 7.000 metres de camins existents i que les línies elèctriques per transportar l’energia anessin soterrades al llarg de 10,9 quilòmetres fins a una nova subestació de transformació, que s’havia d’ubicar en una zona de conreu.

Energica eòlica  | Pikist
Energica eòlica | Pikist

En el tràmit de consulta a les diferents administracions, però, Urbanisme va alertar que la proposta era “incompatible” amb el planejament urbanístic dels municipis i el planejament territorial. Per la seva banda, la secció de Biodiversitat i Medi Natural també va informar desfavorablement de la localització proposada. En concret, detallava que sis dels set aerogeneradors i l’emplaçament de la subestació elèctrica prevista afectaven “l’àrea crítica d’una parella d’àliga cuabarrada, espècie protegida i amenaçada d’extinció”.

Els ajuntaments afectats també s’hi van oposar. El de Capmany va manifestar que el projecte tindria importants afectacions en relació, no només a l’àliga cuabarrada, sinó també en les poblacions de ratpenats, els corredors ecològics, i rutes migratòries d’aus, a més de generació de soroll, erosió per la construcció dels accessos, contaminació atmosfèrica i l’afectació al camí de Sant Jaume, entre d’altres. En el cas d’Agullana, l’ajuntament també va al·legar forts impactes sobre la flora, la fauna i el patrimoni paisatgístic i cultural de la zona. En el cas de Llançà, l’empresa Enel Green Power preveia instal·lar dos aerogeneradors de 5MW de potència i un màxim de 200 metres d’alçada a la zona del paratge del Campanar.

Àguila cuabarrada  | Endesa
Àguila cuabarrada | Endesa

En l’àmbit de consultes prèvies, l’ajuntament del municipi es va oposar al projecte i la Secció de Biodiversitat i Medi Natural va informar-ne desfavorablement. Segons l’organisme, un dels aerogeneradors era “incompatible” perquè es trobava situat dins de l’espai protegit per la Xarxa Natura 2000 l’Albera i que tots dos se situaven dins de l’àrea crítica de l’àliga cuabarrada. A més, un d’ells també ocupava una àrea amb possible presència de la tortuga mediterrània.

Amb la desestimació dels dos projectes, a hores d’ara només el parc eòlic Galatea, previst a la Jonquera, ha obtingut el vistiplau de la ponència. Precisament, l’ajuntament del municipi ha presentat un recurs de reposició per intentar aturar-lo.

Nou comentari