MonPlaneta
Desenvolupen neurones artificials per ajudar a reparar el cervell humà
  • CA
Un dels circuits neuronals artificials desenvolupats a Anglaterra | Universitat de Bath

Un equip de científics de la Universitat de Bath, a Anglaterra, han aconseguit fabricar neurones artificials, obrint una nova porta a la possibilitat de reparar el cervell humà i tractar malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o tot tipus de demències. Tal com expliquen en un article a la revista ‘Nature Communications’, aquests petits xips funcionen com les neurones naturals i, gràcies a les matemàtiques i la computació, repliquen el seu funcionament, duent senyals des del cervell i cap al cervell i comunicant-se amb la resta del cos.

Aconseguir reproduir la capacitat d’emetre impulsos elèctrics com els del cervell a circuits artificials és una gran passa per tractar malalties causades per la degeneració o la mort de les neurones. Aquest avenç, que havia estat molt perseguit pels experts, havia de superar obstacles molt complicats com, per exemple, replicar les propietats elèctriques de les cèl·lules del cervell en temps real, cosa que requereix una comprensió profunda del seu funcionament, a més de la capacitat de dissenyar circuits que es comportin de la mateixa manera. De moment s’ha aconseguit replicar dos tipus de neurones: les de l’hipocamp, que tenen un paper essencial en la memòria; i les que controlen el funcionament de la respiració.

Gràcies a això, les possibilitats de reparar o substituïr les neurones perdudes per malalties neurodegeneratives o accidents cardiovasculars que causen la mort d’aquestes cèl·lules són cada cop més reals, i podrien pal·liar els efectes de l’Alzheimer o els ictus en el cervell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa