MonPlaneta
El desembre ha estat molt sec a gran part de Catalunya i molt càlid al Pirineu
Diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica del passat mes de desembre de 2018
Diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica del passat mes de desembre de 2018 | Servei Meteorològic de Catalunya

!--akiadsense-->

La meteorologia del passat mes de desembre ha estat marcada per la presència d’un persistent anticicló que ha provocat un bloqueig de les pertorbacions i de les masses d’aire més fredes de latituds altes. Així, el final del 2018 va estar marcat per la temperatura elevada per l’època de l’any, la marcada inversió tèrmica, la boira a les valls i depressions interiors i els discrets registres de precipitació.

Els primers 10 dies de desembre van ser càlids, amb una temperatura màxima per sobre dels 20°C a molts punts del país. Les temperatures més altes van ser:

– Cunit (el Garraf) va mesurar 21,8 ºC de màxima el dia 4, la més alta en un mes de desembre dels seus 12 anys de dades.

– Els 21,1 ºC del dia 5 a Vila-rodona (Alt Camp) van superar els 20,6 ºC del 5 de desembre de 2006.

– Els 13,3 ºC del dia 5 a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) van igualar la màxima de l’1 de desembre de 2015.

El mes de desembre normalment no registra precipitacions elevada, però climàticament al conjunt de Catalunya encara n’hi ha de més secs (juliol, gener, febrer i fins i tot març). Curiosament, però, aquest ja és el novè desembre consecutiu que ha plogut molt poc. De fet, les dades dels últims 10 anys de les estacions de la XEMA deixen el desembre com el mes menys plujós de l’any. Dos episodis de precipitació, però, van afectar Catalunya relacionats amb pertorbacions atlàntiques amb les acumulacions més importants a la meitat oest del país.cLa presència d’un solc en els nivells mitjans de la troposfera, amb aire fred en el seu centre, que va quedar deslligat del corrent general el dia 14 provocant un episodi de precipitació que va afectar gran part del país.

– Es van superar els 20 mm als tres extrems del país, destacant aquestes quantitats de precipitació registrades a les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques i Xarxa d’Observadors Meteorològics: 60,3mm al Lac Redon (2.247m, Val d’Aran); 49,0mm a PN dels Ports (Baix Ebre); i 44,6mm a Cadaqués (Alt Empordà).

– Pel que fa al recull de gruixos de neu, els 20cm es van superar extensament a les cotes més altes de l’Aran i extrem nord del Pallars Sobirà. Els gruixos de neu nova més destacats mesurats per les estacions gestionades per l’SMC van ser: 24 cm a Certascan (2.400m), 18 cm a Sasseuva (2.228m, la Val d’Aran) i a Bagergue (1.417m, la Val d’Aran), 12cm a Bonaigua (2.266m, el Pallars Sobirà).

Precipitacions acumulades el desembre de 2018 i diferència respecte la mitjana climàtica
Precipitacions acumulades el desembre de 2018 i diferència respecte la mitjana climàtica | Servei Meteorològic de Catalunya

!--akiadsense-->

Un front va creuar Catalunya el dia 16 i va ploure apreciablement a la meitat nord de Catalunya, amb quantitats de precipitació de 5 a 15 mm al Pirineu i Prepirineu occidental.

– Les quantitats de precipitació més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 19,1 mm al Port del Comte (2.316 m, el Solsonès); 16,7 mm a Certascan (2.400 m); i els 14,9 m a Espot (2.519 m, el Pallars Sobirà).

– La precipitació en forma de neu va afectar el Pirineu, especialment al vessant nord. Els gruixos de neu nova més destacats mesurats per les estacions gestionades per l’SMC van ser: 11 cm a Certascan (2.400 m); i 10 cm a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) i Bonaigua (2.266 m).

El mes de desembre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, particularment a les parts més elevades del país, i molt càlid al Pirineu. Molt puntualment ha estat normal a la conca de Tremp i terres de l’Ebre. La distribució de l’anomalia de temperatura del desembre ha estat conseqüència del potent anticicló que ha bloquejat qualsevol entrada d’aire més fred procedent d’altes latituds. Però potser el fet més important ha estat el gradient tèrmic observat entre les parts més enfonsades del país i les zones més enlairades com a resposta de la boira que es va formar a molts punts de la Depressió Central, persistent i mantenint una temperatura freda. El nombre de dies de glaçada ha estat clarament inferior al normal i a molts sectors del litoral i prelitoral no hi ha arribat a glaçar, així com en alguns punts situats a cotes mitjanes del Prepirineu. A Cervera (Segarra) no hi va glaçar fins el dia 30 al vespre, essent la primera glaçada de l’hivern més tardana en els seus 23 anys de dades.

El desembre, a més, ha estat molt sec a gran part de Catalunya, a excepció de l’extrem nord-occidental i nord-oriental del país, mentre que a àmplies zones de la plana de Lleida ha estat sec. L’anomalia de precipitació s’ha de explicar per la presència d’un persistent anticicló que dominava la zona sud-occidental del continent europeu, actuant de bloqueig de les pertorbacions tant d’origen atlàntic procedents de l’interior del continent europeu. El desembre del 2018 s’ha caracteritzat per dos comportaments oposats. A les valls i depressions interiors de Catalunya el valor d’irradiació ha estat clarament per sota de la mitjana climàtica del mes de desembre. En canvi, els llocs no afectats per la boira han mesurat un valor proper a la mitjana climàtica, o fins i tot per sobre d’aquesta al litoral, prelitoral i les parts més elevades de les comarques de l’Alt Urgell, Ripollès i Val d’Aran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa